Un măturător din Timișoara a învins statul român la CEDO, după 14 ani de luptă cu justiţia română

maturator

Un bărbat de 50 de ani din Timișoara, fost angajat al societății RETIM, a obținut câștig de cauză la CEDO în procesul intentat statului român pentru încălcarea articolului 6 din Convenția europeană a drepturilor omului.

După 14 ani de reclamații și procese, Vasile M., un om simplu, fără multe studii, a reușit să demonstreze în fața Curții europene că judecătorii din Timișoara i-au refuzat dreptul la un proces echitabil.

Totul a început în anul 2002, când bărbatul a fost concediat de RETIM. A contestat decizia, iar Curtea de Apel Timișoara i-a admis acțiunea. După ce a fost reintegrat în muncă însă, a demisionat însă, susținând că a fost victima unei hărțuiri din partea conducerii societății.

Citeşte şi: Un bărbat a căzut în râul Mureş. IMAGINI DRAMATICE de la salvarea acestuia

Trei ani mai târziu, bărbatul a solicitat reangajarea sa ca măturător, însă i s-a răspuns că nu există nici un post disponibil. În aceste condiții, reclamantul s-a înscris ca solicitant al unui loc de muncă la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă. După două luni, agenția l-a informat ca i-a fost atribuit un post de măturător în cadrul aceleiași societăți și l-a invitat să se prezinte la sediul acesteia pentru întocmirea formalităților de angajare.

În plângerea sa adresată CEDO bărbatul a susținut că, în continuare, conducerea RETIM îl hărțuiește pentru că ar fi de etnie romă, motiv pentru care s-a adresat parchetului local, solicitând tragerea la răspundere a persoanelor aflate la conducerea societății pentru abuz în serviciu.

Prin rezoluţia din 2 februarie 2006, parchetul a decis neînceperea urmăririi penale, pe motiv că nu exista niciun indiciu al vinovăției conducerii societății. Bărbatul a formulat contestație la prim-procurorul instituției care i-a admis cererea, trimițând înapoi dosarul la procuror pentru instrumentare, pentru că ancheta nu a fost efectuată corespunzător. Și de această dată, rezoluția procurorului de caz a fost de neîncepere a urmăririi penale.

Bărbatul a atacat-o din nou și din nou dosarul a fost trimis înapoi la procuror, care, pentru a treia oară a opinat că nu se impune începerea urmăririi penale împotriva conducerii RETIM. În conformitate cu procedura legală, în 11 aprilie 2008 reclamantul a contestat și această rezoluție, însă, a treia oară, pe data de 16 mai 2008, prim-procurorul a respins contestația.

În 11 iulie 2008, rezoluţia a fost comunicată reclamantului, făcându-se precizarea că acesta are posibilitatea de a o contesta în fața unei instanțe în termen de 20 de zile de la data comunicării. Pe 29 iulie 2008, reclamantul a formulat plângere la Judecătoria Timişoara, acțiunea sa fiind însă respinsă pe motivul că a fost introdusă tardiv.

Deși instanța a observat că rezoluția de respingere a contestației dată de prim-procuror nu i-a fost comunicată reclamantului în termenul legal de 20 de zile, a considerat că e vian reclamantului că nu s-a dus la parchet ca să întrebe de ce nu primește un răspuns.

Bărbatul nu s-a dat bătut și a formulat recurs. Acesta a fost respins la Tribunalul Timiș. Între timp însă, împovărat de atâtea necazuri, bărbatul s-a îmbolnăvit grav, ajungând, în 2012, în incapacitate permanentă de muncă. A avut totuși puterea de a merge mai departe, pentru a-și cere drepturile refuzate de instituțiile juridice din orașul său.

A sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului și, după 14 ani de luptă în justiție, i s-a dat dreptate. Analizând dosarul său, judecătorii CEDO au opinat că a fost încălcat articolul 6 din Convenție, obligând statul român să-i plătească 3.600 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 100 de euro cheltuieli de judecată.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *