”Sindromul Angelina Jolie” afectează timișencele. Ce spune medicul Ştefan Curescu

sindromul angelina jolie

O povară grea duc în suflete zeci de tinere femei. Și-au petrecut adolescența prin spitale, alături de persoanele dragi. O parte au rămas orfane, altele se pregătesc pentru ce e mai rău. Nimeni nu știe ce le rezervă viitorul până nu sunt efectuate testele genetice.

stefan curescu”Sindromul Angelina Jolie” a luat amploare în rândul timișencelor, însă medicii recomandă întâi de toate un consult psihiatric. ”Până la venirea rezultatelor, fetele trăiesc într-un infern psihologic. Din acest motiv, anterior, recomandăm un consult psihiatric și consiliere psihologică”, spune medicul-șef al Clinicii de Oncologie medicală din cadrul Spitalului Municipal Timișoara, Ștefan Curescu.

Un bărbat la zece femei

Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, ultimele date arată că în anul 2015, 1.335 de femei se aflau în evidențe cu diagnosticul sumbru de cancer de sân. De mai mulți ani, maladia ocupă locul fruntaș în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri. Cumplita boală nu afectează doar sexul frumos, ci și pe cel tare.

Citeşte şi: Un bărbat a căzut în râul Mureş. IMAGINI DRAMATICE de la salvarea acestuia

”Cancerul de sân afectează un bărbat la zece femei. În cazul acestora, lucrurile merg mai rău, pentru că este puțină glandă și metastazează imediat. În prezent, avem șapte bărbați în tratament. Anual sunt în jur de 160-170 de cazuri noi. Dacă adăugăm și pacientele supraviețuitoare, ajungem la un total de 2.400 de cazuri aflate sub observație”, precizează Ștefan Curescu.

Blestemul de peste generații

Potrivit specialiștilor, sunt familii ”blestemate” la îmbolnăvire. ”Au fost identificate două gene, BRCA1 și BRCA2, responsabile în declanșarea cancerului, în special cu localizare la sân și ovar. Este explicația științifică a faptului că sunt familii care de două-trei generații se îmbolnăvesc. Trebuie să găsim și alte mijloace de profilaxie, pe lângă mișcare și alimentație sănătoasă. Boala apare de regulă la 36-38, uneori la 40 de ani. Eu le spun fiicelor pacientelor sau pacienților cu cancer de sân: <<Faceți copii devreme! Apoi mastectomie și implant de silicon.>> Sunt programe care oferă finanțare. Este teribil să trăiești cu spectrul unei boli. În plus, se creează un nou tip de discriminare, aceea genetică. O boală de acest fel poate conta în fața angajatorului sau a pretendentului la căsătorie”, spune medicul timișorean.

Investigații genetice sponsorizate

Testele genetice sunt gratuite în Timișoara, fiind sponsorizate de o companie farmaceutică care știe că, în acest fel, va racola și viitori clienți cărora să le vândă medicamente.

”O pacientă cu mutație este una câștigătoare pentru că la o probă de sânge, în zece, cel mult 12 zile ai rezultatul și primești tratament. Vorbim de un timp foarte scurt, pentru că înainte diagnosticarea presupunea o perioadă mai lungă. Sunt medicamente care țintesc această modificare genetică. Tratamentul este fără citostatice, care sunt aproape toxice.

Mai mult, pentru același tip de mutație pot exista două-trei tratamente. În plus, terapia poate fi verificată în ceea ce privește eficacitatea, pentru că pot apărea rezistențe la fel ca în cazul antibioticelor. Aceste mutații genetice pătrund în familie, iar descendentele pot face și ele testele și acționa în consecință”, susține șeful Clinicii de Oncologie medicală din cadrul Spitalului Municipal Timișoara.

”Sosiile” Angelinei Jolie

Multe dintre reprezentantele sexului frumos și-au dorit să semene fizic cu cunoscuta actriță de la Hollywood care de peste un deceniu se menține pe locuri fruntașe în topul preferințelor bărbaților. Unele au însă nenorocul să-i semene în privința mutației genetice răspunzătoare de apariția cancerului de sân sau ovar. Sunt acele femei care au avut în familie cazuri de îmbolnăvire şi care primesc recomandarea de extirpare a părților anatomice aflate la risc.

Angelina Jolie a fost supusă în 2013 unei operații de dublă mastectomie profilactică deoarece prezenta un risc de 87 la sută de a se îmbolnăvi de cancer de sân. Doi ani mai târziu, actriței i-au fost extirpate ovarele, riscul de cancer (boală care i-a răpus mama, bunica și o mătușă) fiind de 50 la sută, din cauza faptului că era purtătoare a genei BRCA1.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “”Sindromul Angelina Jolie” afectează timișencele. Ce spune medicul Ştefan Curescu

  1. Buna ziua. As dori sa stiu unde se pot face aceste teste sponsorizate si cum putem beneficia de acestea, care ar fi conditiile. Va multumesc anticipat.

  2. Stimata Oana Mil, in acest moment sponzorizarea pentru efectuarea testelor BRCA1 si BRACA2 functioneaza numai pentru pacientele care au cancer ovarian si provin din familii care au mai avut cancere… Noi credem ca trebuie testate si tinerele sanatoase care provin din astfel de familii, speram sa finanteze Casa de asigurari in viitorul apropiat. Costurile sunt mari, inre3000-5000 euro,
    Cu respect, va doresc tot binele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *