„Sunt adult: Trăiesc independent!”

onu

Fundaţia „Pentru Voi” din Timişoara continuă să pledeze pentru modificarea prevederilor noului Cod civil referitoare la punerea sub interdicţie a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, campanie incepută în luna iulie a anului trecut.

Un inventar al problemelor ridicate de aplicarea practică a actualelor prevederi legale referitoare la capacitatea de exerciţiu, punerea sub interdicţie şi exercitarea tutelei a fost făcut recent la Reşiţa, cu prilejul unei mese rotunde organizate în cadrul proiectului „Sunt adult: Trăiesc independent!”, cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei.

Reprezentanţi ai DGASPC Caraş Severin, ai Autorităţii Tutelare din Reşiţa şi Caransebeş, ai Tribunalului Caraş-Severin au prezentat cu acest prilej numeroase cazuri din activitatea lor curentă şi au vorbit despre necesitatea revizuirii sistemului juridic de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi mentale puse sub interdicţie judecătorească, în sensul instituirii unor măsuri nuanţate în funcţie de situaţia concretă şi de nevoia reală de protecţie a fiecărui om în parte.

Fundaţia „Pentru Voi” va elabora o propunere de modificare a prevederilor Codului civil referitoare la capacitatea de exerciţiu, astfel încât acestea să fie în concordanţă cu Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 decembrie 2006 şi ratificată de România prin Legea nr. 221/2010, care instituie obligaţia statelor părţi de a garanta recunoaşterea capacităţii juridice a persoanelor cu dizabilităţi.

„Nu mai puţin de 71.667 de astfel de persoane sunt puse sub interdicţie judecătorească în România, conform datelor transmise de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice-Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, la solicitarea noastră. Punerea sub interdicţie este o măsură de protecţie care are ca rezultat lipsirea totală de drepturi civile a acestui număr mare de cetăţeni români.

Fundaţia Pentru Voi continuă demersurile în vederea armonizării legislaţiei româneşti cu prevederile Convenţiei ONU privind dizabilitatea”, a declarat Laila Onu, directorul general al organizaţiei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *