Se întâmplă în Timiş: consumatori de droguri la… 9 ani!

Mihaela Tomita 1

La zece ani, Traian Vuia a participat la primele manifestări cu caracter aviatic, iar de atunci a dezvoltat o pasiune pentru zmeie. Traian Vuia a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul.

Inventatorul şi pionierul în aviaţie Aurel Vlaicu a construit, încă de când era în clasa a V-a, o mică maşină cu aburi.

Mihai Eminescu a publicat, la 16 ani, prima poezie, iar Ion Creangă avea să cucerească majoritatea copiilor cu amintirile sale din copilărie.

În Timiş, la nouă ani, unii dintre elevi încearcă o ţigară, un pahar cu alcool sau etnobotanice. Aceasta este vârsta la care debutează consumul de droguri în zona vest a ţării, spune Mihaela Tomiţă, directoarea Centrului Antidrog Timişoara. Media de vârstă a celor mai mulţi consumatori de droguri este de 14-16 ani, iar în cazul adulţilor, 35-40 de ani.

Se consumă etnobotanice din considerente financiare

Substanţele denumite, generic, etnobotanice, relativ uşor de procurat şi la un preţ accesibil, sunt cele mai consumate în rândul tinerilor. Spre deosebire de drogurile clasice, acestea sunt însă mult mai periculoase, cu efecte devastatoare. Conform ultimelor date statistice, 6,1 la sută dintre elevii din Timiş au consumat cel puţin un drog. Elevii din mediul urban sunt în top, în mediul rural consumându-se ocazional, de exemplu, atunci când copiii îşi petrec vacanţele la rudele de la sat.

Tot mai multe persoane la urgenţă

La spitalele din Timiş, în 2015 au ajuns la urgenţă, din cauza consumului de droguri, 187 de persoane. Cu un înainte fuseseră înregistrate 105 cazuri, iar în 2012 – 96 de cazuri. Alarmant este faptul că vârsta consumatorilor scade. La Centrul Antidrog din Timişoara, anul trecut s-au realizat 395 de intervenţii individuale. În cazul minorilor, părinţii cer sprijinul specialiştilor.

Traficanţii, la tratament

Traficanţii de droguri descoperiţi de DIICOT, după ce ajung să răspundă în faţa legii pentru fărădelegile comise, mai au de trecut un hop. Starea lor este evaluată de reprezentanţii Centrului Antidrog, iar în cazul în care se impune, ei sunt integraţi într-un sistem de tratament.

Prevenţie la vârste tot mai fragede

Prevenţia în rândul tinerilor se face la vârste tot mai fragede. De 13 ani, în şcolile din Timiş, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, se desfăşoară concursul „Mesajul meu antidrog”. În acest an, tema este „Colorează-şi viaţa altfel… fără droguri”. „Într-un fel este primit mesajul transmis de adulţi şi cu totul altfel este recepţionat cel trimis de copii, de la egal la egal. Tocmai acest lucru se urmăreşte prin aceste concursuri sau prin alte programe desfăşurate în şcoli, efectul bulgărelui de zăpadă. Avem voluntari care încearcă să atragă alături de ei cât mai mulţi copii”, explică Mihaela Tomiţă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *