Cârnaţi, caltaboşi, jumări, şunci şi o sumedenie de alte mezeluri şi preparate din carne de porc, plus o grămadă de plăcinte, cozonaci şi dulciuri, stropite în special cu vin fiert.
Sunt ofertele cele mai întâlnite la Târgul de Crăciun din Piaţa Victoriei din Timişoara.
CITEŞTE ŞI: Trei persoane rănite, în urma unui accident din Timiş
Toate bune şi frumoase în ceea ce priveşte natura ofertei, dacă e să facem rabat de preţurile mult prea mari, orice s-ar zice.
Contează, însă, nu numai ce oferi, ci şi cum o faci. Nu este normal şi nici măcar legal, din punctul de vedere al normelor privitoare la siguranţa alimentelor, să expui preaparatele fără vitrină, direct în faţa consumatorilor. Unii dintre ei mai strănută sau tuşesc.
CITEŞTE ŞI: Un grup de migranţi a reuşit să ajungă până în Timişoara
Comuniunea e bună, nimic de zis, dar nu şi atunci când e vorba de bacili. Avem, în imaginile alăturate, o tarabă de la târgul timişorean, alături de una de la manifestarea similară de la Viena.
Se poate observa o diferenţă esenţială: la iarmarocul timişorean, majoritatea standurilor cu preparate culinare şi vin fiert se prezintă precum se vede, cu marfa descoperită, pradă microbilor şi prafului, în timp ce în capitala Austriei există vitrine. Seamănă, dar nu răsare, nu-i aşa?
Geografic, suntem aproape de centrul Europei, dar la nivel de civilizaţie şi mentalitate păstrăm, încă, o distanţă de-a dreptul regretabilă.
De aceea in germana vitrina-minune se numeste „Spuckschutz”…. adica protectie la scuipat… saliva.
Preturile nu ca sint mari , sint uriase , dau un singur exemplu , la mincare de fasole este 40 de lei kg , de 6 sau 7 ori mai mare decit fasolea boabe din magazine , sper ca am retinut corect pretul .