Zona de Vest, regiunea cu una dintre cele mai mici rate de abandon școlar

Mii de elevi abandonează în fiecare an școala...

Cele mai mari rate de abandon şcolar din România se află în regiunea de nord-est (23,6 la sută), respectiv sud-est (22,4 la sută).

CITEȘTE ȘI: Ana, tânăra de 17 ani care a căzut de pe pasarela pietonală din gara Simeria, a rămas paralizată. Va fi transferată la Timișoara

Cel puţin aşa relevă datele transmise de Monitorul Social, care arată că în Bucureşti abandonul şcolar este cel mai mic, şi anume: 5,5 la sută. Pe locul al doilea se află regiunea de vest, cu o rată de 11,3 la sută.

CITEȘTE ȘI: Un şofer s-a sinucis în maşină după ce a primit poze compromiţătoare cu soţia lui. Orlando locuia în Timişoara alături de soţia şi de fetiţa lui

Monitorul Social precizează că abandonul şcolar este mult mai mare în mediul rural, comparativ cu cel urban. Mai exact, în anul 2017, rata abandonului şcolar în mediul rural a fost de 27,1 la sută, pe când cea din urbanul mare (oraşe cu peste 50.000 de locuitori) a fost de 4,5 la sută.

Aproximativ jumătate dintre tinerii care abandonează timpuriu şcoala o fac pentru a se angaja. Conform datelor Comisiei Europene, cei mai mulţi dintre aceştia provin din familii vulnerabile (cu venituri scăzute).

CITEȘTE ȘI: Înjunghiat de 13 ori de iubită, un tânăr a cerut-o în căsătorie în faţa instanţei

Principalele provocări cu care se confruntă un elev aflat în risc major de abandon şcolar sunt: veniturile familiei la limita subzistenţei; nivelul redus de educaţie al părinţilor; lipsa condiţiilor minimale de studiu acasă; situaţia de şomaj a unuia sau a ambilor părinţi.

CITEȘTE ȘI: Momentul în care o fetiţă de doi ani „zboară” într-o curbă, din maşina aflată în mers (Video)

Pe lângă aceasta, Monitorul Social precizează că, în ultimii ani, statul român nu a crescut bugetul alocat pentru bursele sociale care să le permită tinerilor să-şi continue studiile.

Proporţia celor care au absolvit cel mult gimnaziul a rămas neschimbată Sursa citată mai precizează că România este pe ultimul loc la ponderea absolvenţilor de studii superioare, înregistrând un procent de 26,3 la sută, faţă de o medie europeană de aproape de 40 la sută.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *