Zilierii vor putea opta pentru plata CASS

Ca urmare a OUG nr.26/2019 care aduce modificări regimului fiscal aplicabil persoanelor fizice care realizează venituri de natura celor prevăzute la art.155 din Codul fiscal și pentru care nu se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, respectiv zilierilor, ANAF a făcut o propunere de ordin pentru modificarea declarației unice.

De asemenea, Legea nr.52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri a fost modificată, prin introducerea pentru zilieri a posibilității de a se asigura opţional în sistemul public de sănătate.

O consecință a acestor schimbări este modificarea art.180 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în sensul introducerii unei noi categorii de persoane care poate opta pentru plata acestei contribuții, respectiv persoanele fizice care realizează venituri de natura celor prevăzute la art.155, pentru care nu se datorează CASS.

În cazul acestora, tratamentul fiscal este similar celui aplicabil persoanelor fizice fără venituri, ele datorând contribuția de asigurări sociale de sănătate, pentru 12 luni, la o bază de calcul egală cu șase salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele. Un proiect de ordin al ANAF face posibilă exercitarea de această categorie de persoane a opțiunii de plată a contribuției.

Noul ordin modifică „Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, înlocuind sintagma „Sunt persoană fără venituri și optez pentru plata CASS”, cu sintagma „Sunt persoană fără venituri/persoană care realizează venituri de natura celor prevăzute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datorează CASS și optez pentru plata CASS”, precum și instrucțiunile de completare a formularului.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns