Ziarul nostru a mai stricat o afacere pe bani publici! Remorca de camion privată fără aviz DSP a fost înlocuită cu o morgă mobilă modernă a statului român

Ziarul nostru a mai stricat o afacere pe bani publici. Remorca de camion privată fără aviz DSP a fost înlocuită cu o morgă mobilă modernă a statului român

Încă o investigație jurnalistică publicată în “Renașterea bănățeană” a avut impactul scontat. În urma articolului Morții de Covid ai Timișoarei zac într-o remorcă de camion privată fără aviz DSP, în loc să fie păstrați civilizat într-o morgă mobilă a statului român, din 30 noiembrie, reprezentanții instituțiilor interpelate de noi au realizat că au fost dați de gol și au procedat așa cum ar fi trebuit să o facă încă din start.

Am scris în acel articol că Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara plătește 81.000 de lei unei firme de pompe funebre, pentru transportarea pe stadionul CFR și păstrarea într-o remorcă de camion fără aviz al Direcției de Sănătate Publică Timiș a persoanelor decedate din cauza Covid 19, deși instituția medicală, împreună cu celelalte autorități locale implicate în combaterea pandemiei, ar fi putut apela la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pentru a obține una dintre cele patru autospeciale frigorifice achiziționate anul trecut!

Înainte de publicarea articolului din 30 noiembrie, l-am contactat telefonic pe managerul Spitalului “Victor Babeș”, Cristian Oancea, întrebându-l exact acest lucru, de ce nu a solicitat morga mobilă modernă din dotarea IGSU, dar dumnealui ne-a tăiat-o scurt, trimițându-ne să întrebăm prefectura. L-am ascultat atunci pe domnul Oancea și l-am interpelat pe prefectul de Timiș, Liliana Oneț (în același timp, președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș), care ne-a provocat, însă, un șoc imens: doamna Oneț habar n-avea de remorca de camion de pe stadionul CFR și o confunda cu TIR-ul mobil pentru tratarea bolnavilor de Covid!

CITEȘTE ȘI: Câte persoane ar trebui să participe la petrecerile de Crăciun și Revelion. Arafat: În casa omului nu poți pune numărul maxim. Recomandabil e să rămână în rândul familiei

Nu mai redăm dialogul suprarealist, halucinant, îl puteți reciti oricând pe site-ul ziarului, dar suntem convinși că, între timp, Liliana Oneț a aflat că da, mor oameni mulți de Covid la Timișoara! Doamna Oneț pasase, la rândul dumneaei, responsabilitatea în curtea altei autorități, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Banat”. La sfatul prefectului, l-am sunat și pe inspectorul șef al ISU Banat, colonelul Lucian Mihoc, care, la rândul lui, ne-a trimis la… București: “Atât timp cât nu avem în dotare la nivelul județului Timiș o astfel de mașină, ele sunt în dotarea IGSU, rugămintea mea este să vă adresați la colegii de la IGSU”.

Doar că, ce să vezi, deși noi nu ne-am adresat “colegilor de la IGSU” ai domnului colonel Mihoc, morga mobilă a IGSU a ajuns, finalmente, la Timișoara. Asta înseamnă un singur lucru și anume că tot ce am scris în articolul din 30 noiembrie a fost corect și că Spitalul “Victor Babeș” nu avea de ce să îndese bani în conturile unei firme private, din moment ce exista posibilitatea să fie ajutat, pe gratis, de instituțiile statului.

În final, vă prezentăm, fără alte comentarii, comunicatul trimis duminică de Spitalul “Victor Babeș” către mass-media din Timișoara.

“Începând de luni, pacienții decedați în Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara în urma infecției cu SARS-CoV 2 vor fi depuși într-o autospecială pentru păstrare temporară și transport în regim frigorific. <<Morga mobilă>> a fost amplasată în curtea unității sanitare, accesul în zonă urmând a fi restricționat. Autospeciala a ajuns la Timișoara sâmbăta seara, fiind transferată în urma unei solicitări transmise Direcției de Sănătate Publică și Departamentului pentru Situații de Urgență.

<<Morga spitalului nostru este de capacitate mică. Potrivit normelor în vigoare, a trebuit să organizam fluxuri separate pentru pacienții non COVID decedați și pentru cei care au murit din cauza infecției cu SARS-CoV 2. Practic, din cauza reorganizării mai avem doar 4 locuri. Luna trecută, din cauza numărul ridicat de pacienți COVID 19 decedați, am fost nevoiți să apelăm la o soluție temporară. Acum, însă, am reușit să transferăm la Timișoara unitatea mobilă ce aparține DSU.

Camionul frigo este destinat exclusiv depozitării în condiții civilizate a pacienților care au pierdut lupta cu noul coronavirus până când vor fi încredințați familiilor, conform procedurilor>>, spune asist. univ. dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara. Autospeciala poate adăposti, în total, 52 de persoane decedate, dintre care 10 supraponderale. Instalația de climatizare de la bord permite obținerea unei temperaturi de până la -40 de grade Celsius.

<<Pentru a veni în sprijinul personalului medical care se află în prima linie în lupta cu noul coronavirus și pentru a asigura condițiile necesare de lucru, Centrul Județean pentru Coordonare și Conducere a Intervenției Timiș (CJCCI Timiș), la cererea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș” din Timișoara, a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență dislocarea unei autospeciale pentru păstrare temporară și transport în regim frigorific (morgă mobilă) care va deservi spitalul din Timișoara.

Autospeciala va fi operaționalizată în cel mai scurt timp de către personalul spitalului, cu sprijin tehnic de specialitate și personal din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Banat” al județului Timiș>>, spune col. ing. Lucian Vasile Mihoc, inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat al județului Timiș. În cursul acestei zile (n.r. – duminică) va fi stabilită o procedură clară prin care să se realizeze identificarea pacienților decedați de către aparținători, în condiții civilizate și de respect față de memoria celor care s-au stins. Accesul în zona în care este amplasată autospeciala pentru păstrare temporară în regim frigorific este permis doar rudelor pacienților decedați și firmelor de pompe funebre”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Ziarul nostru a mai stricat o afacere pe bani publici! Remorca de camion privată fără aviz DSP a fost înlocuită cu o morgă mobilă modernă a statului român

 1. Bravo Brindescu, ați reușit ca prin ecoul produs în rândul opiniei publice urmare a articolului dumneavoastră precedent să reparați o mare nedreptate făcută morților care nu aveau decât vina de a îmbolnăvi de covid în Banat.

 2. Anteriorul, nu ai inteles nimic.
  Sau nu vrei !
  In ambele cazuri, stai jos !
  Sau ai pierdut ceva bani din inchiriere ?

  Felicitari domnului care a scris articolul !

  Ma, nu ii mai satura Dumnezeu !
  Si din moartea oamenilor vor sa faca bani !
  Alo, Procuratura ?!

 3. Cand alegeți una din societățile autorizate DSP solicitati contract , comanda , factura , bon fiscal si tabelul cu tarife pe fiecare serviciu prestat !Conform HCL nr 8 din 2020 serviciile de inhumare in cimitirele Primariei Timisoara sunt votate de consilierii locali si trebuiesc aplicate si solicitate de membrii familiei .Orice nu credeți ca va este necesar si nu doriti sa achitati nu o faceti obligati de cei care se cred de neatins si corecți .Este dreptul dumneavoastra de a alege societatea cu care sa colaborati ,fie ca aveti un deces in azil, spital, domiciliul nu va lasati influențați de personalul angajat pe salvare , in azil ,sau cei care va contactează chiar si in noaptea decesului survenit .Familia are dreptul de a alege prestatorul de servicii nu aveti contracte cu nimeni azilul are pentru păstrare 2 ore la frigider , morga pentru păstrare pana la eliberarea actului constatator de deces .Corpul decedatului trebuie sa il predea in maxim 24 de ore conform protocolului OM si legislatiei in vigoare . Cu respect si demnitatea impusă de guvern prin legi si norme ,ci nu dupa bunul plac a fiecarui ,, ipocrit” care nu are demnitatea unui om de a veni in sprijinul dumneavoastra promt si drept fara presiuni . Orice presiune facuta de angajatii firmelor funerare depuneti sesizare si solicitati orice suma pretinsa suprataxare a serviciilor de care aveti nevoie in cimitirele aparținând primariei ,pe adresa de mail [email protected] sau pe format de hartie la camera 12 relații cu publicul solicitati returnarea sumelor de îndata si notificarea de catre primarie a firmei prestatoare de servicii atașând bonul in copie si cererea cu toate datele problemei .Aveti si drepturi nu doar obligații luati atitudine chiar daca ati pierdut pe cineva drag nu va lasati influențați de penalii si șpăgarii din sistem !Daca nu va este rezolvată problema solicitati si la anpc sprijin pentru a vi se soluționa cererea Email: [email protected]

 4. Dupa nici 3 luni au redeschis ,, colaborarea ” intr-o mizerie si mai mare . Domnul Ciprian trei luni si au acelasi tir mizerabil ,pe jos cadavre si predați jalnic . Noul ordin din 9.04 permite spitalului îmbrăcarea si predarea in condiții decente si cu respect . Spitalul CFR mobil are aceeasi morga aceeasi firma acelasi personal acelasi patron care mulge statul de bani cu suspușii pe funcții .Nu ii lasati sa isi bată joc de decedatii nostrii poate fii mama, sora,sotul, prietenul ,vecinul au ajuns aruncați ca un gunoi in sac cu cearceafuri murdare . Nu ii iertati faceti dreptate .

Lasă un răspuns