Zeci de români care își doreau o casă au fost păcăliți de un așa zis constructor din vestul țării: ”Un fel de schemă piramidală”

de români

Visul a zeci de români care își doreau o casă a fost spulberat de un așa zis constructor din Hunedoara.

După ce le-a încasat banii pentru avans, bărbatul nu și-a onorat contractele, lăsându-i fără case. Păgubiții spun că ar fi vorba de zeci de mii de euro și că de fapt, constructorul ar fi mers pe o schemă piramidală în care lua banii de la unii și-i dădea la alții.

Au cerut Poliției să-l oprească pe individ, dar anchetatorii nu au luat nicio măsură. Inspectorul Pro a fost la Hunedoara unde a reușit să dea de urma constructorului.

Păgubiții au încercat, în repetate rânduri, să își recupereze banii de la constructor. Doar telefonic au mai reușit să dea de el.

CITEȘTE ȘI: O useristă cu rol de secretară în partid și un “patron” de rulotă cu sandwich-uri au ajuns administratori peste piețele Timișoarei

Păgubiții nu au vrut altceva decât o construcție pe structură de lemn. Fie că vorbim de casă, cabană sau pensiune. Au studiat ofertele și l-au găsit pe Adrian Rusu din Hunedoara, care se prezintă pe Facebook cu zeci de fotografii convingătoare ale unor lucrări chipurile executate de el.

Marian Potrivitu: “Eu cu alţi păgubiți cu care am luat legătura ulterior, am aflat că în ziua în care el a primit bani de la mine, le-a dat o parte din banii datorați lor”.

Reporter: ”E un fel de schema piramidală”.

Marian Potrivitu: ”Exact, da o morişcă”.

În mai anul trecut, acest bărbat a semnat un contract pentru construcția unei case “la cheie”, de 70 de metri pătrați. Lucrarea ar fi trebuit să fie gata în septembrie, contra sumei de 27 de mii de euro. I-a dat lui Adrian Rusu un avans de 7 mii de euro.

Marian Potrivitu: “Sunt economiile pe care le-am acumulat de-a lungul timpului, am vândut mașina. Nu a lucrat nicio zi, nu mi-a restituit absolut niciun leu”.

Constructorul a încheiat contracte, le-a luat oamenilor un avans – în unele cazuri de mii de euro – după care a amânat termenele la nesfârșit. Unii păgubiți și-au recuperat o parte din bani, alții nu au mai văzut niciun leu.

Călugăru: “Pentru lucrare, mi-a cerut 6 mii de euro să facă astea două camere și o baie aici în spate, și o bucătărie. Și i-am dat 3 mii de euro, i-am dat avans”.

Reporter: Și nu ați recuperat niciun leu de la el?

”Nici un leu.”

Exista și construcții pe care bărbatul le-a început. Păgubiții cred însă că a făcut lucrul acesta doar pentru a încasa mai mulți bani. De fiecare dată, după ce și-a primit o tranșă sau mai multe, imobilele au rămas neterminate.

Cum este și un exemplu din Brașov, unde trebuia să construiască o casă la cheie, pentru 60 de mii de euro. A primit 10 mii de euro, a turnat fundația, după care a mai încasat încă 10 mii pentru a doua etapă a lucrărilor, din care nu a executat nimic. Ulterior, s-a constatat că nici fundația nu e conformă. Omul a recuperat doar 3 mii dintr-o pagubă de 10 mii de euro.

Alex Sindrilaru: “Problema era că în timpul ăsta se tot adunau oameni. Am ajuns ( pe grupul respectiv) să fim undeva la 30 de oameni păgubiți de respectivul, am calculat suma, depășește undeva la o sută de mii de euro”.

Așa zisul constructor locuiește într-un bloc aflat într-un cartier de la marginea Hunedoarei, apartamentul nu este pe numele lui. Aici l-am așteptat câteva ore în încercarea de a obține un punct de vedere.

A ajuns acasă seara, de la o lucrare, după cum a susținut în fața noastră. Am stat de vorbă cu el, dar cum a refuzat să ne ofere un interviu oficial, discuția a fost înregistrată cu camera ascunsă.

Adrian Rusu, Constructor: ”Nu sunt hoț, nu am înșelat pe nimeni”.

Reporter: Când ați văzut că nu puteți face aceste lucrări, de ce ați continuat să încheiați contracte?

Adrian Rusu, Constructor: ”Pentru că îmi cereau banii înapoi. Oamenii îmi cereau banii înapoi și eu nu aveam de lucru și nu aveam de unde produce”.

Senin, bărbatul recunoaște că a plimbat banii de la un păgubit la altul. Și spune că, în prezent, nu are de unde să restituie sumele restante.

Reporter: Ce-ați făcut cu banii aceștia pe care i-ați luat?

Adrian Rusu, Constructor: ”S-au luat și s-au dus dintr-o parte în alta”.

Reporter: Ce înseamnă dintr-o parte în alta?

Adrian Rusu, Constructor: ”Am luat de la dumneavoastră și am restituit banii la ceilați”.

Fiecare lucrare are la bază un contract, încheiat cu una dintre cele două firme ale sale: o întreprindere individuală – RUSU ADRIAN RUSTIC, pentru care nu există înregistrări financiare de trei ani și un SRL – TEO-ROXI CASE LEMN, care în 2020, a avut un profit de doar 5 mii de euro și o cifră de afaceri de aproximativ 22 de mii de euro.

Reporter: Câte contracte ați onorat în perioada asta?

Adrian Rusu, Constructor: ”Din 2019 până în prezent. 5-6 sigur”.

Reporter: Câte lucrări aveți în momentul ăsta în lucru? Începute? La care lucrați efectiv.

Adrian Rusu, Constructor: ”Două. Aici, în zona. Aici în zona.”

În aceste condiții, oamenii și-au căutat dreptatea la autorități. Nu au găsit-o. L-au reclamat pe individ la Poliţia Hunedoara. Anchetatorii i-au trimis pe unii păgubiți în instanța civilă, spunând că acest caz nu este de competența lor. Deși unele plângeri le-au acceptat.

Reporter: De ce se procedeza așa?

Purtător de cuvânt Inspectoratul de Poliţie Județean Hunedoara: ”De la caz la caz. În această situație vorbim momentan, din datele pe care le dețin, de șase plângeri penale înregistrate toate la poliţia municipiului Hunedoara”.

Individul este anchetat pentru înșelăciune, o infracțiune pedepsită cu închisoare de până la 5 ani. Iar în timp ce autoritățile spun că…cercetează, Adrian Rusu își continuă treaba, liniștit. Sunt și păgubiți care au câștigat un proces împotriva lui, în instanță, dar nu a avut cum să își recupereze banii.

Călugăru: “Nu avea nimic pe firma respectivă. Câştigă nişte bani din asta și nu îi face nimeni nimic, nu pățește nimic. Semnează un contract cu o persoană fizică, ia bani de la el și nu îi mai dă înapoi și nimeni nu mai are ce să îi facă. E strigător la cer.”

Constructorul a primit amenzi de 23 de mii de lei de la inspectorii de la protecția consumatorilor pentru că nu și-a onorat obligațiile, dar nu le-a plătit. Rămân nişte cifre pe o hârtie, iar contractele pe care constructorul continuă să le încheie rămân o dovadă a neputinței autorităților de a opri un individ care înșeală oameni, chiar sub nasul lor, conform stirileprotv.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Zeci de români care își doreau o casă au fost păcăliți de un așa zis constructor din vestul țării: ”Un fel de schemă piramidală”

  1. Bună seara, am pățit și eu ceva asemănător anul trecut in 2021, am plătit și eu un avans pentru un apartament ce trebuia sa fie gata în septembrie cea ce nu a fost asa și am prelungit contractul de promisiune pana în martie 2022 și cu o luna înaintepe la sfârșitu lui ianuarie ma sunat ca nu poate sa îmi mai vândă apartamentul, a invocat fel și fel de motive. Menționez ca mi.a returnat avansul și clauza dar eu vruiam Apartamentul. Părerea mea este ca nu a vrut sa mi-l mai dea la prețul cu care am semnat deoarece au crescut foarte mult preturile și din câte am auzit el la dat cu 15 mi de euro peste prețul stabilit cu mine. Menționez ca imobilul este în județul Timiș, sat Giroc și canu sunt singur păcălit de acest dezvoltator mai sunt cel puțin 3 de care am auzit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *