Zece milioane de lei din munca deţinuţilor

penitenciar 4

Potrivit Raportului anual al activităţii Penitenciarului Timişoara pentru anul 2018, persoanele private de libertate aflate în Penitenciarul Timișoara au fost responsabilizate și stimulate să participe la programele şi activităţile derulate în perioada detenției.

Acest fapt a determinat participarea unui număr ridicat de deținuți la activități lucrative, programe educative și moral-religioase, consolidarea echilibrului între sistemul sancționator determinat de încălcarea regulilor în penitenciar și sistemul de recompense rezultat în urma unor conduite constant pozitive.

”Au fost încheiate 43 contracte de voluntariat, cu persoane juridice de drept public sau persoane juridice de drept privat, fără scop patrimonial, fiind implicaţi în activități lucrative un număr de 521 deținuți (efectiv mediu în penitenciar 887), 78 de contracte cu beneficiarii forţei de muncă speciale, persoane juridice, şi un număr de șase contracte, persoane fizice. Veniturile proprii încasate au fost în sumă de 11.186.111 lei, depășindu-se astfel, pentru prima dată în sistemul penitenciar pragul de 10.000.000 lei, cea mai mare pondere – 10.544.172 (94,26 la sută), o reprezintă încasări prestări servicii din folosirea la muncă a persoanelor private de libertate”, a precizat subcomisar de penitenciare Ramona Ilieș, purtător de cuvânt al Penitenciarului Timișoara.

Penitenciarul Timişoara a continuat anul trecut implementarea Planului de măsuri pentru prevenirea introducerii telefoanelor mobile în incintă, fapt care a condus la menținerea la un nivel scăzut al existenţei acestor obiecte interzise în posesia persoanelor private de libertate.

Conform ”Raportului anual al activităţii pentru anul 2018”, în acest scop, au fost organizate 456 de percheziții pe secțiile de detenție, ocazie cu care au fost descoperite 23 de telefoane mobile, 28 de cartele SIM, cinci dispozitive de stocare date, un dispozitiv hands-free și 11 componente telefoane mobile.

De asemenea, au fost inițiate 27 de exerciţii practice de control inopinat cu aparatul de detecţie a semnalului GSM, nefiind descoprite telefoane mobile.

”Prin darea în folosință a noului sector pentru pachete, vizită şi corespondenţă, s-a asigurat un circuit corespunzător atât pentru deţinuţi, cât şi pentru persoanele vizitatoare, fiind îndeplinite condiţii adecvate de siguranţă şi confort pentru acordarea vizitelor dar și cele de control asupra bagajelor persoanelor private de libertate și a celor care îi vizitează”, susține subcomisar de penitenciare Ramona Ilieș.

Totodată, potrivit acesteia, pe parcursul anului trecut au fost întocmite planuri trimestriale de activitate a unităţii canine de depistare a substanţelor stupefiante şi a telefoanelor mobile la nivel regional (291 misiuni cu unități canine, dintre care 38 misiuni la Penitenciarul Arad, 22 de misiuni la Penitenciarul Deva, 17 misiuni la Centrul Educativ Buziaș).

”În anul 2019, vor continua demersurile pentru asigurarea unui mediu custodial sănătos, respectarea drepturilor fundamentale ale individului, precum și diversificarea activităţilor educaţionale, psihosociale, de instruire şcolară şi formare profesională care să faciliteze incluziunea socio-profesională a persoanelor condamnate la o pedeapsă privativă de libertate”, a completat subcomisar de penitenciare Ramona Ilieș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *