Medicina de familie, aproape de colaps

medicina familie

Medicii de familie din România își exprimă public nemulțumirea față de finanțarea medicinei primare în 2019, fapt care aruncă această specializare în criză. Societatea Națională de Medicina Familei (SNMF) a solicitat autorităților să asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, temelia oricărui sistem public de sănătate funcțional și eficient.

”Medicina de familie este în prag de colaps din cauza neglijării sistematice manifestate de guvernanții pentru care acest sector medical nu reprezintă un domeniu de interes nici la nivel administrativ și nici ca obiectiv politic. În proiectul de buget pentru 2019, bugetul alocat medicinei de familie vizează o mărire de doar șase procente faţă de anul trecut, care pot acoperi doar creșterea costurilor generată de inflație. Argumentele noastre care demonstrează necesitatea echilibrului în sistemul medical și implicit necesitatea creșterii finanțării în asistența medicală primară, nu au determinat reacțiile firești în rândul unor decidenți preocupați de starea de sănătate a populației și de accesul la servicii medicale. Prin subfinanțarea sistematică a medicinei de familie se pune în pericol existența acestui sector medical și implicit pacienții, motiv pentru care ne aflăm în situația de a căuta soluții alternative pentru asigurarea supraviețuirii cabinetelor”, a precizat dr. Dina Mergeani, președinta SNMF.

Potrivit reprezentanților mediciilor de familie, cabinetelor li s-a alocat anul trecut un buget cu doar 17 la sută mai mare decât în 2017, sub șase procente din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), fapt care a făcut ca funcționarea acestora să fie la un nivel de ”supraviețuire”. În condiţiile în care personalul medical (medici și asistenți medicali) din unitățile sanitare de stat (medicina școlară, ambulatoriu integrat, spitale) a beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la sută la sută, medicii de familie au așteptat o reparație a acestor inechități.

”S-a sperat că guvernanții vor dispune măsurile reparatorii promise cu ocazia rectificării bugetare din august 2018, respectiv o alocarea financiară corespunzătoare pentru anul 2019. A fost motivul pentru care medicii de familie au depus eforturi să asigure funcționarea cabinetelor de medicină de familie în condițiile în care nu s-au putut asigura creșteri salariale pentru angajați (asistenți medicali și alte categorii de personal) similare cu cele din sistemul bugetar și nu s-au putut face investiții”, a adăugat dr. Dina Mergeani.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Medicina de familie, aproape de colaps

  1. guvernantii îsi bat joc de acesti oameni si mai vorbesc de medicină primară. ministra umblă după apă iar ăl măi tare om din lume cu vitamina D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *