Zaytoun, o oază de arome și culori libaneze în Piața Unirii din Timișoara

Zaytoun, o oază de arome și culori libaneze în Piața Unirii din Timișoara

În limba arabă, zaytoun însemană măslin. Pomul ce rodește măslinele, care alături de alte zeci de arome orientale, dau savoarea unei mâncări atipice, extrem de aromată și exotică, în peisajul culinar preponderent european, oferit de restaurantele din vechea Cetate a Timișoarei.

Deschis în februarie 2024, noul restaurant cu specific libanez se află în Piața Unirii, la numărul 5. Povestea restaurantului este una la fel de interesantă ca și meniurile diverse pe care le propune. Cei doi asociați, ea româncă, el, un reputat medic libanez – Oana Răzvan și Salim – au reușit împreună să adauge restaurantului Zaytoun amprenta călătoriilor lor prin lume și forma experiențelor pe care și-au dorit dintotdeauna să le împărtășească cu toți oaspeții. De la atmosfera grandioasă a încăperilor din Orient, la miresmele îmbietoare, senzațiile autentice și până la preparatele desăvârșite cu specific libanez care să îl poarte pe gurmand într-o călătorie a simțurilor încă de la prima vizită.

ZAYTOUN înseamnă „măslin”, un simbol profund înrădăcinat în cultura și istoria Libanului. Măslinul este un simbol al păcii, al înțelepciunii și speranței, o semnificație care transcende multe culturi și care poartă un loc special în atmosfera locației din Piața Unirii din Timișoara.

Începutul nu a fost unul ușor, însă la mai puțin de jumătate de an de la deschidere, a devenit un punct de atracție și locul favorit al celor ce vor să guste savoarea libaneză, dincolo de oferta destul de monocoloră a restaurantelor cu meniuri clasice europene, din Piețele Unirii și Libertății și de pe străduțele din vechea Cetate.

Oana Răzvan și-a dorit să își pună altfel în valoare calitățile de manager de restaurant și experiența de peste 20 de ani în domeniul culinar și al ospitalității.

“Am avut mai multe restaurante, de-a lungul timpului, și am o experiență în domeniu de 22 de ani. De la restaurante la catering și organizare de evenimente și congrese, conferințe, în decursul anilor am avut zeci de evenimente.

În 2014 eu am vrut să deschid un restaurant libanez, pentru că mergând prin lume, când întrebam unde să mănânc toți mă trimiteau la un restaurant libanez. Mi se recomanda pentru că se mănâncă bine și sănătos, indiferent că am fost la Cannes, că am fost la Nisa, că am fost în Paris sau în Qatar. Am simțit o bucătărie foarte sănătoasă și cu gust, de altfel, reviste de specialitate și critici culinari au declarat deja de câțiva ani că bucătăria libaneză este cea mai sănătoasă bucătărie din lume.

Așa am hotărât, deși aveam alt restaurant, că am să-mi fac unul special, cu specific, pentru că așa te diferențiezi de restul. În urmă cu 2 ani m-am dus pe cont propriu în Liban, ca să văd dacă pot să încerc să găsesc printr-o firmă de recrutare personal calificat. A fost foarte greu, pentru că în primul rând nu mă cunoșteau, nu cunoșteam eu sistemul din Beirut, ca să pot să iau legătura cu cineva avizat. Dar din toate astea a reieșit ceva bun. Pentru că m-am împrietenit cu anumite persoane acolo, care ulterior au venit în România și care l-au adus pe Salim, pur și simplu ca prieteni – așa a venit, nicidecum ca investitor.

El a terminat facultatea de medicină, stomatologia, în urmă cu 35 de ani și a practicat stomatologia, fiind și director de spital în Beirut până anul trecut. În momentul când a auzit, anul trecut, de la niște prieteni comuni că eu vreau să deschid un restaurant libanez în Timișoara, el a intervenit direct și s-a arătat interesat de proiectul meu. Așa am devenit asociați. Inițial am amânat din cauză că n-am găsit personal, nu știam cum să aduc oameni din Liban, pentru că e o bucătărie aparte, adică nu e o bucătărie ca noastră, europeană. În 2023, Salim a selectat personalul libanez. Oamenii au primit aviz de muncă și toate formele legale.

Angajaţii sunt toți libanezi, mai puțin ospătarii, care sunt români. Inclusiv omul cu narghileaua, care este o atracție, este libanez, el prepară cafeaua și narghileaua. Va mai veni încă un barman, tot libanez, specializat în prepararea băuturilor de la ei, de la alcoolice, la nonalcoolice, ceaiuri și cafele. Ei pregătesc totul altfel. Au alt mod de a mânca, cu mai multe preparate, puțin din fiecare, dar divers ca și gusturi, ca și arome.

Când am deschis, 42 de kilograme de condimente au adus cu ei și spun că unul dintre secrete este acesta: gustul dat de condimente. Bucătarul-șef are experiență 35 de ani în domeniul bucătăriei. Ceilalți au 8 ani, 3 ani, 5 ani, deci au au experiență în gătit tradițional. Au crescut în cultura aceasta și lucrând în restaurante și-au perfecționat stilul, și-au perfecționat modul de a prezenta, de a-şi desfăşura activitatea într-un restaurant. Mâncarea este ceva aparte, inclusiv modul în care prepară carnea, apoi e prezentarea, modul de a asorta, dar și prețurile, care nu trebuie să fie exorbitante”, a spus Oana Răzvan, cea care a înființat restaurantul cu specific libanez Zaytoun, din Timișoara.

Zaytoun, o oază de arome și culori libaneze în Piața Unirii din Timișoara

La Zaytoun, timișorenii și turiștii pot savura bucătăria libaneză. Preparatele sunt gătite cu pasiune de către experimentatul Fadi, bucătarul chef libanez, din ingrediente proaspete și carne halal, după rețete cu tradiție. Aici se găsesc peste 50 de preparate specifice, 140 de feluri de băuturi savuroase și patru arome speciale de narghilea.

Zaytoun se bazează pe trei secrete. Ingredientele de calitate: fructele și legumele proaspete, carnea halal și condimentele atent alese îi ajută să servească tot ce e mai bun ca orice client să se bucure de experiența libaneză. Bucătarii profesioniști sunt maeștri în gastronomia libaneză, dedicați și dornici să creeze amintiri culinare de neuitat.

Un loc aparte îl are specialistul în narghilea. Pregătirea narghilelei este o artă, iar profesionistul experimentat de la Zaytoun este un artist. Scopul lui este să asigure o experiență personalizată.

Zaytoun își propune să devină locul care unește oameni și culturi, prin experiențe culinare și trăiri inconfundabile, într-o atmosferă în care toată lumea – de la mic la mare – se simte „acasă”.

Locația restaurantului libanez este în Piața Unirii, nr. 5. Programul este de luni până duminică, între orele 11 și 23, se poate comanda online și se face și livrare prin comandă, iar pentru rezervări sunt numerele de telefon +40 356 452 158 și +40 744 771 660. E-mail: [email protected].

CITEŞTE ŞI: Două școli din Timiș, la turneul final al Ligii Nord din cadrul Jr. NBA League România


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *