Voluntarii se mobilizează pentru a salva macaraua cu Abur de la Muzeul Căilor Ferate din Jimbolia

Voluntarii se mobilizează pentru a salva macaraua cu Abur de la Muzeul Căilor Ferate din Jimbolia

Voluntarii se mobilizează pentru a salva macaraua cu Abur de la Muzeul Căilor Ferate din Jimbolia

Asociația Acasă în Banat, în parteneriat cu Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, Primăria Jimbolia și asociația Colț de Banat organizează o acțiune de voluntariat mai puțin obișnuită, sâmbătă, 7 octombrie 2023, pentru a salva macaraua cu Abur de la Muzeul Căilor Ferate din Jimbolia.

”O piesă de istorie feroviară a Banatului și a României, riscă să se distrugă dacă nu intervenim acum! Macaraua cu abur staționată la Muzeul Căilor Ferate din Jimbolia este o piesă foarte rară, doar câteva astfel de exemplare fiind păstrate în țara noastră.

Construită în 1938 la uzinele Adeltswerke Eberswalde din Germania și având numărul de serie WMA 65.1, folosea forța aburului nu pentru deplasare, ci pentru a ridica greutăți. Are o capacitate de 65 tone și face parte dintr-o serie de numai 14 exemplare construite între anii 1937-1940. Au fost folosite în al Doilea Război Mondial la restabilirea circulației pe liniile afectate de luptele de pe teritoriul țării.

Macaraua s-a aflat în serviciul CFR până la începutul anilor 2000, când a fost trasă pe linie moartă, riscând să fie dusă la fier vechi. Mai mulți pasionați de istoria feroviară au reușit să o salveze și totodată să înființeze un muzeu cu profil feroviar în Gara Jimbolia.

CITEȘTE ȘI: Administrația Fritz ia măsuri care îngreunează și mai mult traficul din Timișoara

Însă de atunci au trecut peste două decenii, timp în care piesa de muzeu s-a deteriorat tot mai mult: vopseaua s-a scorojit, rugina a pătruns tot mai adânc, geamurile cabinei au fost sparte”, transmite Asociația Acasă în Banat.

Voluntarii sunt așteptați, sâmbătă, 7 octombrie 2023, la gara Jimbolia. Macaraua va fi curățată bine și revopsită pentru a fi salvată de la distrugere.

”Pentru a participa ca voluntari, vă rugăm să completați formularul de înscriere (formularul poate fi găsit AICI). Masa de prânz este asigurată, la fel și transportul de la Timișoara, în limita locurilor disponibile”, transmite sursa citată.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *