Volodimir Zelenski, discurs în Parlamentul României (live)

zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, transmite un mesaj prin videoconferință, luni seară, începând cu ora 19:00, în Parlamentul României. Ședința e deschisă de alocuțiunile lui Florin Cîțu, președintele Senatului, și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

La ședință au venit și deputatul Mihai Lasca, intrat în Parlament pe listele AUR, condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a oprit un șofer în trafic pe care l-a bătut. Acesta este învelit în tricolorul României.

Și Diana Șoșoacă, ex-senator AUR, participă la eveniment. Aceasta a făcut live pe Facebook comentând ”câtă bătaie de joc” și ”în ce hal a ajuns România” pentru că Parlamentul ”se închină steagului Ucrainei”.

La ședință sunt prezenți și ceilalți trei parlamentari (doi ex-AUR, unul PSD propus spre excludere) care au cerut, împreună cu Diana Șoșoacă, audiență la Ambasada Rusiei și s-au întâlnit cu Valeri Kuzmin pentru a discuta despre ”neutralitatea românilor” în războiul din Ucraina, scrie g4media.ro.

UPDATE 19:03 Nicolae Miroslav (minoritatea ucraineană) a transmis un mesaj de deschidere și a rugat la un moment de reculegere: ”Urmare a agresiunii ilegale a Rusiei în Ucraina, vă răg să menținem un moment de reculegere”.

UPDATE 19:01 Florin Cîțu a deschis ședința solemnă a Birourilor reunite: ”Declar deschisă ședința comună a Parlamentului”, a transmis acesta.

Principalele declarații ale președintelui ucrainean:

Vreau să vedeți ce am văzut eu la Bucha. Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea. (Pe ecran apar imagini cu victimele masacrului de la Bucha).

Mașini au fost strivite de tancuri. Fete și femei au fost violate. Nu avem încă toate dovezile. Au fost oameni torturați. Oamenii au fost impușcați în ceafă. De ce au făcut militari ruși acest lucru?

Peste 300 de oameni torturați, oameni simpli, locuitori ai unui oraș simplu, care au avut mâinile legate la spate și au fost împușcați.

RIA Novosti justifica genocidul. Spunea: „ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina”? Ei doresc deucrainizarea și de-europenizarea Ucrainei. Moarea a cât mai mulți oameni e de dorit pentru ei.

Tot ce nu respectă această pozițe nu trece de cenzură.

Dacă armata și poporul nostru nu s-ar fi apărat, rușii ar fi făcut un masacru la fel ca la Bucha pe tot teritoriul Ucrainei.

Rușii nici măcar nu se ascund, ei vorbesc deschis despre războiul împotriva Ucrainei.

Au fost uciși învățători și profesori, toți cei care aveau drapelul sau stema Ucrainei în casele lor.

De ce nu se ascund? De ce și acum, când lumea a înțeles foarte bine ce se întâmplă?

În 1989 a murit Nicolae Ceaușescu, după mulți ani în care a fost clar că era inadecvat, că el și Securitatea duceau România în izolare. Acel regim se baza doar pe represiune, nimic nu era sfânt. Poporul român s-a ridicat și a dărâmat acel regim.

La fel, nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine de război în Rusia. Acești oameni inadecvați au pierdut orice legătură cu realitatea.

Al doilea motiv pentru care Rusia nu ascunde genocidul: sunt convinși că liderii euroepni nu vor putea să îi oprească, pentru că europenii nu își vor apăra valorile.

Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odesa și de acolo mai un pas până în Moldova.

Este fundamental să apărăm independenţa Moldovei, iar asta înseamnă securitatea în întreaga regiune a Dunării.

Pe teritoriul Ucrainei se decide soarta Europei Centrale și a zonei Mării Negre.

Au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei, dar războiul durează de 40 de zile. Rusia trebuie să fie privată de toate resursele, în primul rând economice. Închideți porturile pentru vapoarele rusești. Nu importați din Rusia.

E nevoie de mai multe sancțiuni.

Orice politician al lumii democratice trebuie să susțină Ucraina. Fiecare trebuie să facă tot posibilul pentru ca militarii ruși să răspundă în gața legii.

Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru a impune dreptatea, sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele de refacere a Ucrainei de după război, conform digi24.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *