Vinerea Mare din Postul Paştilor. Programul slujbelor la Catedrală şi la Dom

Inviere Timisoara

Întreaga creștinătate comemorează astăzi, în Vinerea Mare din Postul Paștilor, pătimirea, răstignirea și moartea lui Iisus Hristos pe cruce, pentru ca, la sfârşitul Săptămânii Mari, să prăznuiască Învierea Domnului.

În acest an, atât credincioșii ortodocși, cât și cei romano- și greco-catolicii trăiesc la unison ziua de doliu a martiriului, iar cei evlavioşi îi acordă cuvenita semnificaţie, rugându-se şi meditând la Fiul lui Dumnezeu, Cel Care, prin jertfa Sa, a răscumpărat păcatele neamului omenesc.

Vinerea Mare este o zi de post negru, una de durere, dar mai presus de toate una de iubire, căci ea le oferă credincioșilor prilejul de a rememora calvarul hristic, dar și de a se închina lui Iisus și de a reflecta asupra a ceea ce sunt datori să facă, în calitate de oameni pentru care Hristos s-a jertfit.

Programul slujbelor la Catedrală şi la Dom

La Catedrala Mitropolitană din Timișoara, programul religios de astăzi începe la ora 8, cu Ceasurile Împărătești, și continuă la ora 15 cu Punerea în mormânt a Domnului. La ora 19, credincioșii sunt așteptați la îndătinata Denie a Prohodului Domnului.

Mâine, la ora 7,30, în sfântul lăcaș din centrul orașului se va sluji Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, iar la ora 24 va avea loc slujba Învierii Domnului.

În Duminica Paștilor, Sfânta Liturghie Arhierească va începe la ora 9,30, iar la ora 18 se va sluji A doua Înviere a Domnului, urmată de concertul Corului Catedralei.

Și pentru romano-catolicii timișoreni, programul religios de la Domul din Piața Unirii se va deschide încă de dimineață. La ora 8, membrii Capitlului Catedral vor recita Laudele.

Celebrarea Patimilor şi Morţii Domnului Isus Cristos va începe la ora 15, în cadrul acesteia citindu-se „Patimile şi Moartea Domnului nostru Isus Cristos” după Sfântul Evanghelist Ioan. Va avea loc dezvelirea Sfintei Cruci, iar celebrarea, oficiată de Excelenţa Sa Martin Roos, episcop de Timişoara, va continua printr-o Adoraţie euharistică ce va dura până la ora 21.

Mâine, în Sâmbăta Mare, zi aliturgică, membrii Capitlului Catedral vor recita Laudele, la ora 8. În intervalul orar 10 – 21, va fi timp de veghe şi adoraţie euharistică la Mormântul Sfânt, aşezat în Dom, în partea stângă, la altarul Răstignirii Domnului.

Celebrarea Vigiliei Pascale (Învierea) va începe la ora 22, în fața Domului, cu ritualul sfinţirii focului. Poporul va intra cu lumina nouă, binecuvântată, în Catedrala romano-catolică, unde se va intona Praeconium-ul Pascal (Imnul bucuriei pascale). Vor urma Liturghia Cuvântului, formată din mai multe lecturi şi Psalmi din Vechiul şi Noul Testament, apoi sfinţirea apei de botez, înnoirea promisiunilor de la botez şi Liturghia Euharistică. La sfârşitul acesteia se va desfăşura Procesiunea de Înviere.

Celebrant principal va fi Excelenţa Sa Martin Roos, episcop de Timişoara. Partea muzicală a Vigiliei şi Liturghiei va fi interpretată de Corul „Exultate” avându-l ca dirijor pe Bajkai-Fábián Róbert, organist al Catedralei.

În Duminica Paștilor, Sfânta Liturghie solemnă oficiată de E. S. Martin Roos va începe la ora 10, iar partea muzicală a slujbei va fi interpretată de Corul şi Orchestra Catedralei, avându-l ca dirijor pe prof. dr. Walter Kindl, capelmaestrul Catedral.

La ora 17,30 se va oficia Vespera Solemnă cu participarea Capitlului Catedral, iar seara, la ora 18, va fi celebrată Sfânta Liturghie în limba română.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *