„Vicii și delicii în Timișoara otomană”

Se înfruptau cu… păcătoase zaharicale de soi, înecate în miere şi aromind a migdale şi fistic, se dedau bucuriilor pântecelui degustând lokumul, stafidele şi poamele delicioase aduse de pe meleaguri îndepărtate, stăteau tolăniţi pe sofale moi, înveşmântaţi în mătăsuri scumpe, şi petreceau ceasuri întregi învăluiți în fum de pipe atent meșteșugite.

CITEȘTE ȘI: Reacții în PSD după semnarea Alianței Vestului de Arad, Cluj, Oradea şi Timişoara

Deşi supuşi lui Allah şi legilor Profetului, locuitorii turci ai vechiului Demeșvar cunoșteau, fără doar și poate, ce înseamnă răsfățul, sorbeturile cu parfum de rodie ori năramză, cafelele tari din filigene, bogăţia giuvaericalelor şi dulceaţa traiului celui bun.

Așa că nu se sfiau ca, din când în când, destul de des, să se bucure de viaţă.

Despre vicii și… delicii în Timișoara otomană va fi vorba în cea din urmă ediție din acest an a întâlnirilor din cadrul proiectului „Serile patrimoniului”, inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

CITEȘTE ȘI. Fenomenul ‘Zombie’. Trei tineri i-au îngrozit pe oameni pe stradă (Video)

Invitat al momentului va fi Bogdan Alin Craiovan, de la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu.

„Scopul prezentării de față este acela de a schița o imagine a obiceiurilor şi activităților locuitorilor oraşului otoman, prin prisma descoperirilor arheologice realizate în ultimii ani în centrul istoric timişorean.

Consumul de tutun reprezenta, cel mai probabil, una dintre deprinderile cotidiene ale comunității, fapt confirmat de numărul impresionant de pipe din lut descoperite, dar şi de varietatea tipologică a acestora.

CITEȘTE ȘI: Primul spital român de oncologie pediatrică la standarde europene va fi la Timișoara

De asemenea, descoperirile arheobotanice completează imaginea îndeletnicirilor mai mult sau mai puțin gastronomice ale autohtonilor”, spune Bogdan Alin Craiovan.

Întâlnirea va avea loc vineri (14 decembrie), de la ora 18,30, în sala StudioArt a Casei Artelor.

Cei ce doresc să participe la eveniment se pot înscrie, până în 12 decembrie, pe adresa de mail [email protected]


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns