Primul spital român de oncologie pediatrică la standarde europene va fi la Timișoara

În România, în fiecare an, peste o mie de părinți aud cuvântul cancer, atunci când medicii le pun diagnosticul copiilor lor.

În Europa, peste 85 la sută dintre copiii cu acest diagnostic se vindecă. La noi, unul din doi copii nu supraviețuiește din cauza lipsei facilităților necesare pentru diagnosticare și tratament corect.

CITEȘTE ȘI: Cum se vede la Bucureşti Alianţa Vestului: „Mișcare de ultimă oră. Manevre pentru ruperea României”

Cea mai mare comunitate de sprijin pentru mame de la noi din țară, ”LaPrimulBebe”, înființată de Atena Boca, demarează o campanie umanitară prin care își propune să refacă laboratoarele de analize de oncologie pediatrică de la Spitalul ”Louis Țurcanu” din Timișoara.

Puterea comunității este astfel folosită pentru o cauză nobilă, iar mămicile care fac parte din „LaPrimulBebe” își unesc deja forțele pentru acest ajutor.

Așa se face că pe întreaga perioadă a campaniei care se desfășoară în comunitatea online ”LaPrimulBebe” între 6 și 11 decembrie, mămicile licitează diverse obiecte, servicii, excursii sau chiar timp petrecut la o cafea cu persoane publice. Membrii ”LaPrimulBebe” din 12 orașe din țară în care activează grupul iau parte concomitent la acest sistem de licitație cu o cauză umanitară.

CITEȘTE ȘI: De la apropiat al mai-marilor comuniști, la fermier de succes

”Ne propunem să refacem complet laboratoarele de analize ale spitalului din Timișoara. Laboratoarele se află la parter, unde unii dintre cei mai buni medici ai Europei discută cazurile, fac planurile de tratament, planurile de transplant, învață, găsesc soluții. Sunt triste, vechi, neconforme.

Saloanele de tratament ale copiilor au fost amenajate deja, la standarde europene. Dăruiește Viață s-a implicat și a reușit să facă din saloanele acestui spital unele la standarde europene.

Împreuna cu Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu am decis să ne unim forțele și să facem acest proiect.

Pentru partea de laboratoare ne propunem să strângem 140.000 de euro, iar pentru partea de cabinete, 40.000.

După refacerea laboratoarelor și a cabinetelor vom avea primul spital de oncologie pediatrică din România la standarde europene.

CITEȘTE ȘI: Cerere în căsătorie inedită, la Timişoara. Foto

Proiectul va avea impact zeci de ani de acum înainte și de el vor beneficia zeci de mii de copii.

Împreună cu spitalele din București va putea deservi în mod decent o țară din ce în ce mai bolnavă”, spune Atena Boca, fondatoarea ”LaPrimulBebe” și singura româncă acceptată de Facebook în programul său de burse de un an Community Leadership 2018.

În România, din 40 de județe, doar două au spital oncologic pediatric și laboratoare ce deservesc o țară întreagă: București și Timișoara.

Mai există secții în alte patru orașe, însă în spitale de adulți.

În Clinica de Oncologie din cadrul Spitalului ”Louis Țurcanu”Timișoara micuții își încep – sau își continuă – viața de pacient cu cancer. Iar părinții lor viața de martor al durerii, al neputinței și al disperării.

În Timișoara se află singurul centru de transplant de pediatrie din țară, cu acces la toate specialitățile. Mai există un centru la Fundeni, dar fiind în cadrul unui spital de adulți, în cazul în care copilul are complicații de orice natură e nevoie să fie transportat la un alt spital.

În ultimii patru ani, în această clinică s-au operat 174 de transplanturi medulare și s-au făcut peste 3.000 de proceduri privind diagnosticarea leucemiilor și a altor tipuri de cancer.

Analizele specifice depistării nu se fac doar celor internați sau diagnosticați aici.

În spitalul din Timișoara se primesc probe din toată țara, pentru a confirma sau infirma teribilul diagnostic.

Diagnosticarea precoce și în profunzime este prima condiție esențială pentru reușita unui tratament și pentru a crește șansa la supraviețuire.

Atât în vederea diagnosticării, cât și în perioada tratamentului laboratoarele joacă un rol esențial.

Dacă analizele sunt greșite, tratamentul nu poate fi corect, iar șansele de supraviețuire scad semnificativ.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns