Viceprimar din Timiş, nostalgic după cai

Sandu Belea

Unii sunt nostalgici după vremurile de altădată, alții doar după copilăria petrecută printre cai. În această ultimă categorie poate fi lesne încadrat viceprimarul comunei Jamu Mare, Sandu Belea.

Edilul povestește că și-a petrecut mai tot timpul, copil fiind, în grajdul caiilor de la gostat. Le cunoștea la fiecare locul și numele. Până și mânjii știa de la care iapă erau. Îi plac și astăzi, ca și atunci, numai că, în prezent, numărul lor s-a tot împuținat.

Dacă mai sunt 25-30 de astfel de animale în cele cinci sate ale comunei. Cu cât caii se pot vedea mai rar, cu atât se reduce și numărul căruțelor și al căruțașilor, tot mai bătrâni. Timpurile s-au schimbat, modernizarea și tehnologia au dat năvală pe ulițe, încât a devenit o raritate să ai ocazia să poți vedea cai păscând pe câte o vale ori pe un deal.

Mâine-poimâine, copiii îi vor mai vedea doar la televizor, în vreun parc de distracție, în vreo grădină zoologică ori la vreo paradă. Cât despre călărit, acesta e un sport nu prea la îndemâna oricărui copil de acum, care nu mai poate despiedeca un căluț de pe izlaz, pentru a-i sări pe spinare, pentru o mică plimbare… când la trap când la galop.

Dar timpurile se pare că au luat-o de tot la vale, pentru că nici cei care pleacă la ceruri nu mai au nevoie de căruță ca să ajungă la groapă. Acum suni la o firmă, care face tot, duce mortul cu mașina și nu trebuie aparținătorii decât să dea… cuponul. De altfel e tot mai greu, în aceste sate de vârstnici, să mai găsești patru gropari.

Curând, singurii cai pe care îi mai poți vedea, de parcă ar fi aievea, vor fi cei din vis. Ce vremuri!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Viceprimar din Timiş, nostalgic după cai

  1. Singurul lucru care a dat navala in Jamu Mare este prostia.De numele lui Sandu Belea sunt legate doar vise.Nimic concret si de la an la an , se duce pe ripa tot. Domnule Saminta , si dumneavoastra aveti un trecut in aceasta comuna . Nu mai trebuie sa o laudati, spuneti doar adevarul. Salariul il primiti oricum. Si daca tot veni vorba de cai, scoateti-l pe Belea din peisaj.Chiar nu merita.

  2. Bastinasul are dreptate, si daca e adevarat ca e nostalgic dupa cai sa ne spuna cati cai are in ograda. Doar povesti… La munca, la munca d-lor, faceti ceva ca e praf comuna asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *