Viaţa la periferie nu-i ca-n buricul târgului (GALERIE FOTO)

dambovita

Din când în când, autorităţile responsabile ar trebui să efectueze câteva exerciţii de imaginaţie. Să-şi închipuie că nu toţi timişorenii locuiesc în zona centrală a urbei, că şi bănăţenii de la periferie au nevoie de alei pe care să se plimbe sau măcar pe care să păşească în siguranţă pentru a ajunge la serviciu ori la băcănie sau că în acele zone locuiesc bătrâni care s-ar odihni şi ei pe o bancă la umbra unui copac, ori copii care s-ar juca într-un parc special amenajat.

Ei bine, există multe zone în oraş în care aceste aspecte normale ale vieţii lipsesc. Bunăoară, în cartierul timişorean Dâmboviţa trotuarele îi pun în mare dificultate pe pietoni. Nu doar că sunt sute de maşini parcate, dar asfaltul este atât de stricat încât chiar şi un trecător prudent riscă să-şi luxeze gleznele.

Strada Ana Ipătescu, studiu de caz

Trotuarele de pe strada Ana Ipătescu stau mărturie unei părţi din istoria Timişoarei. Geologii ar putea studia evoluţia sau involuţia administraţiei locale ajutându-se de craterele formate în ciment. Nu cu mult efort ar putea descoperi de-a lungul străzii şi gropi unde să studieze chiar şi scoarţa terestră.

Când aroganţa nu are limite. Soţia unui miliardar face baie în şampanie şi plăteşte 20.000 de lire pentru un tuns

Pe ici, pe colo, meşterii s-au mai apucat de peticit anumite porţiuni de pe această stradă, însă nu dau semne că ar dori să refacă trotuarul în totalitate, aşa cum ar fi normal. Că doar Dâmboviţa nu-i în centru, prin urmare nici lucrările acolo nu sunt stringente.

Prea puţine locuri de relaxare

Cartierul Dâmboviţa nu beneficiază de prea multe locuri de relaxare. „Ţinem mereu legătura cu reprezentanţi ai administraţiei locale. Noi ne implicăm în identificarea unor terenuri unde s-ar putea realiza parcuri. Ştiu că în buget este cuprins proiectul pentru un bazin de înot, la fel şi un parc”, spune Aurora Pricol, vicepreşedinte al Consiliului consultativ de cartier Dâmboviţa.

„Ne tot promit că vor face un parc <<la sălcii>> cum spunem noi, dar până vor trece ei la treabă vor creşte copiii şi nu vor mai beneficia de el”, spune o femeie care locuieşte în zonă, ieşită la plimbare cu nepotul.

Un teren lăsat pradă sălbăticiei

„La sălcii” este un teren pe care, spun unii locuitorii din zonă, cândva a funcţionat un aşa-zis parc pentru cei mici. Acum, acesta s-a transformat în loc de aruncat deşeuri, cimitir pentru maşini vechi, dar şi parcare pentru diferite camioane. Prin urmare, pietonii sunt nevoiţi să circule pe mijlocul carosabilului.

Se cere un minim de civilizaţie

În secolul XXI, în Timişoara încă se aruncă gunoiul pe străzi şi nu doar din vina concitadinilor certaţi cu bunul-simţ, ci şi a reprezentanţilor firmei de salubritate, care uită să monteze coşuri în anumite zone ale oraşului. Aşa se face că în cartierul Dâmboviţa apar diferite grămezi de deşeuri pe colţurile străzilor. Câteva locuri de relaxare pentru vârstnici şi tineri ar transforma cu adevărat cartierul.

Dosarul privind moartea patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost clasat

„Măturatul mecanic lipseşte la noi în zonă, iar cel stradal se face episodic. De asemenea, nu se spală nici arterele principale. Locuitorilor le-ar fi de folos o piaţă agroalimehtară sau chiar una volantă, pentru că teren pe care să funcţioneze există”, spune Aurora Pricop.

Un loc, în Dâmboviţa, în care bătrânii să se relaxeze pe bancă, tinerii să bată mingea, iar cei mai mici dintre cetăţenii Timişoarei să se bucure de timpul petrecut în natură ar fi un alt exerciţiu de imaginaţie pe care aleşii locali ar trebui să-l facă din fotoliul primăriei…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Viaţa la periferie nu-i ca-n buricul târgului (GALERIE FOTO)

  1. A fost un fel de parculet, acolo, „La salcii”, dar l-au distrus rapid, exact cei pe care ii deplangeti. „Copilasii cu mamicile” au distrus rapid zona verde, „batranii” si rrromii au umplut zona cu gunoaie. Cunosc bine zona…

  2. Ii zicea Balta Mica, nu „La salcii” , daca va uitati pe harti inca apare, a fost ingropata de moloz si gunoaie de catre primarie, cei care au promis in 2014 sa investeasca in locuri de joaca pentru copii, teren de sport si spatiu de recreere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *