Povestea timişeanului care a fentat războiul şi radioactivitatea. Are 96 de ani!

veteran Gataia

Un bărbat din Timiş deține secretul unei vieți lungi și sănătoase. Născut în 20 octombrie 1920, Dumitru Ungur se pregătește să stingă în toamnă nu mai puțin de 96 de lumânări.

Fără să provină dintr-o familie longevivă și cu o viață plină de greutăți, omul poate demonta teoriile medicale privind îmbolnăvirea cu metale grele și boli profesionale. ”Din flăcăii localității natale sunt singurul supraviețuitor al generației mele”, spune Dumitru Ungur, din Gătaia.

Nimeni din familia sa nu a ajuns la o vârstă înaintată

”M-am născut la Bratca, în județul Bihor. Tata a murit la 54 de ani, iar bunicul la 57 de ani. Mama s-a stins și ea repede, în 1947, la un an după nunta mea”, mărturisește bărbatul. Dumitru Ungur a avut o viață grea.

”Abia trecusem de copilărie și am fost deportat în Ungaria, unde am muncit la tăiat lemne în pădure. Când am împlinit 18 ani m-au recrutat să merg în război, dar fiindcă eram cel mai mare la părinți și orfan de tată, am rămas acasă, ca singur întreținător de familie. A fost norocul meu, pentru că toți din sat care erau din generația mea au murit pe front, în prima linie”, spune Dumitru Ungur.

La muncă, în mina de uraniu

Pentru a-și întreține familia, bărbatul și-a găsit de lucru în Bihor, aproape de casă, într-o exploatație de uraniu, unul dintre metalele grele acuzate că îmbătrânesc prematur și afectează sănătatea și longevitatea oamenilor. Numai radonul, un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea uraniului, este vinovat de numeroase cazuri de cancer bronhopulmonar. De asemenea, munca în mediu radioactiv duce la apariția dezechilibrelor hormonale, disfuncțiilor tiroidiene, tulburărilor neurologice sau a depresiei.

”Am fost miner și lucram cum îmi pica rândul: la sapă, la lopată, la încărcat sau la transport”, spune Dumitru Ungur. Munca în mediul radioactiv nu l-a afectat însă pe bărbat, deși două dintre fetele sale susțin că aceasta ar fi cauza pentru care ele suferă de afecțiuni ale glandei tiroide. ”Eu acolo, în mină, am făcut reumatism”, spune Dumitru Ungur.

După zeci de ani pe șantier, și-a pierdut auzul

Cea mai mare perioadă a vieții sale, după stabilirea în Banat, bărbatul și-a petrecut-o pe șantierele de construcții din Caraș-Severin, un domeniu care prezintă riscuri pentru boli pulmonare și cancere. ”N-am făcut decât ulcer duodenal. Am suferit și două operații acum, la bătrânețe: de hernie și de prostată. Și acum nu mai aud bine. În rest, nu mă supără nimic”, spune Dumitru Ungur.

Secretul longevității

Bărbatul este încă în putere și se poate descurca singur. ”Îmi fac de mâncare și am grijă de câteva găini. Până în urmă cu trei ani, mergeam și cu bicicleta, dar acum nu mă mai lasă fata, pentru că se teme să nu fac accident dacă nu mai aud bine”, mărturisește omul care și-a conservat foarte bine amintirile și are o memorie de invidiat. E tată pentru 12 copii, bunic pentru 36 de nepoți și străbunic pentru o duzină de copii. ”Încă mai știu cântecele pe care le-am învățat în tinerețe la Oastea Domnului… Vreți să știți care e secretul longevității mele? Nu alimentația! Nu mediul curat! Nu activitatea fizică! Ci faptul că n-am urât niciodată pe nimeni”, ne dezvăluie Dumitru Ungur.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *