Vestul turistic. Povești dinspre izvoarele Begăi

pietroasa 3

Tot mai agitați și mai grăbiți în viața de zi cu zi, contemporanilor noștri le vine din ce în ce mai greu să găsească relaxarea.

Chiar și cei care conștientizează aceste aspecte negative aleg, în special în acest anotimp mohorât, care nu-i nici toamnă însorită, nici iarnă cu omăt, să-și petreacă timpul liber în mall-uri sau alte spații închise.

CITEȘTE ȘI: Este oficial: Cel mai aşteptat program Rabla a intrat în vigoare. Cum puteţi lua vouchere pentru a vă schimba frigiderul, maşina de spălat sau electrocasnicele vechi

Aproape de noi, însă, se află locuri interesante, pline de povești și de peisaje curate, pe care merită să le explorăm preț de un weekend sau chiar mai mult.

Situată în nord-estul județului Timiș, comuna Pietroasa se străduiește să iasă la lumină și să-și pună în lumină potențialul turistic, cu sprijinul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului și Asociația Peisagiștilor din România AsoP, filiala Vest.

CITEȘTE ȘI: Tensiuni şi jigniri într-o instituţie din Timişoara. Un angajat este persecutat pentru că a vrut să… recupereze un prejudiciu!

Ce povești ascunde Pietroasa, locul unde tradițiile sunt încă vii și se respectă? Am putea începe cu biserica de lemn din satul aparținător Crivina de Sus, cel mai vechi lăcaș de cult de acest tip din Banat, fiind ridicată în anul 1676.
pietroasa1
A fost adusă la Crivina din localitatea Ilia de pe Mureș și așezată la marginea satului, pe un deal. Ajunsă într-un stadiu avansat de degradare, biserica (monument istoric) și-a găsit, în sfârșit, specialiștii care să se ocupe de ea și se află în plină restaurare, iar la primăvară va avea parte și de un acoperiș nou.

Mergând într-un alt sat aparținând de Pietroasa, la Poieni, amatorii de drumeții pot ajunge la cascada Șopot. Încă nu e zăpadă, iar ploile s-au mai potolit, astfel că, plecând de la tabăra școlară din Poieni se poate ajunge la cascadă, urmând marcajul crucea roșie, pentru circa doi kilometri, apoi intrând în pădure și urmând punctul albastru.

Pe drumul spre Poieni Strâmbu, se poate vedea ceea ce localnicii numesc „cripta Măresei”.

Măreasa (de la Măria Sa), după cum scriu cei de la prinbanat.ro, a fost, de fapt, contesa Leopoldina, căsătorită cu căpitanul sârb Vilibald Bogdanovich, care deținea, în secolul XIX, și domeniul Poieni Strâmbu, cu care a avut un fiu, pe Ferencz.

Acesta a murit în 1881 și a fost adus la Poieni, într-un sicriu de cristal, pentru el fiind construită cripta săpată în stâncă. Mormântul a fost jefuit după un an, Măreasa a zidit cripta și a pus o poartă de fier forjat, iar după aceea nu s-a mai întors niciodată la Poieni.

La o distanță de o jumătate de oră de mers pe jos de satul Pietroasa se află Peștera Albastră. Mașina se poate lăsa în sat, pentru că se poate merge doar pe jos, trecând pe lângă postul de poliție și urmând firul văii. Drumul până la peșteră ia aproximativ o oră, în mers de plimbare, traseul fiind unul ușor.

După ce ajungeți la o îngustare a văii și dați de un pârâiaș vă continuați drumul mai departe urmărind partea stângă de versant. Locul nu este marcat, așa că trebuie să fiți atenți pentru că puteți trece ușor de intrarea în peșteră, intrarea fiind destul de mică.
pietroasa2
Pentru a intra în peșteră se recomandă încălțări rezistente la apă și lanterne puternice. După o intrare destul de strâmtă, în timp ce înaintați, se va lărgi și înălța culoarul, putând fi observate stalactite și stalagmite de un albastru pal.

Locuri de popas

În zonă se găsesc locuri de cazare, dar cei care doresc să rămână chiar la Pietroasa pot înnopta la cabana Cheia din Poieni, aparținând Direcției silvice, unde se află șapte camere (120 de lei pe noapte) și unde li se pune la dispoziție o sală de mese și o bucătărie dotată cu tot necesarul.

În fața cabanei se află o cascadă, locuri de plimbare și de stat pe bănci, așa că veți avea parte de aer curat și liniște din belșug.
premii renasterea


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *