Vestul turistic. De la Germisara la Geoagiu

geoagiu bai

Pe vremea romanilor, Băile Geoagiu erau cunoscute sub denumirea de „Thermae Germisara“ sau „Germisara cum thermis“. Băile termale romane (Germisara) se păstrează aproape în aceeași formă ca și în Antichitate, fiind construite în actuala localitate Geoagiu Băi, într-un promontoriu circular cu diametrul de 90-95 de metri.

CITEȘTE ȘI: Patroana restaurantului Trio din Giroc, victimă a accidentului rutier produs de Dorel Săndesc, a murit

Băile au funcționat în două faze (Germisara și ulterior Termele Dodonei). În anul 1935, la săparea bazinului mic din actualul ștrand cu ape termale, au fost dezgropate statuile reprezentându-i pe Aesculap și Hygeea, care stau mărturie vieții intense din acele timpuri. Aici este atestat și un templu dedicat nimfelor, dar și depuneri de altare, statui, monede și obiecte din metal prețios (șapte plăcuțe votive din aur).
geoagiu bai1

CITEȘTE ȘI: Cazul fetiţei de 3 ani, închisă două zile în casă lângă mama ei decedată, în atenţia specialiştilor. Tatăl copilului se întoarce în ţară

După retragerea romanilor până în Evul Mediu nu se regăsesc date referitoare la Băile Geoagiu, fiind de presupus că au fost lăsate în părăsire. Primele mențiuni referitoare la epoca feudală provin de la Geovan Andrea Gromo, mercenar italian, comandant al gărzii principelui Ioan Sigismund Zápolya, care consemnează refacerea băilor la mijlocul secolului 16 de către regina Isabela, soția lui Ioan Sigismund Zápolya, regele Ungariei:

“A înființat acolo niște băi plăcute, pe care regele le folosește adeseori”. Pastorul german Conrad Iacob Hiltebrandt din Stetin a vizitat băile între 1656-1658, consemnând în jurnalul său, printre altele, că „apa venea dintr-un deal pe o câmpie și era potrivit de caldă (…). Acolo unde cădea apa cu repeziciune, se afla o stâncă îngustă de piatră, unde puteau ședea două persoane spate în spate, iar jos era un spațiu mare, în formă de dreptunghi, în care se putea înota, cu apa până aproape de gât (…). Romanii se scăldau adeseori aici”.

CITEȘTE ȘI: Accident grav: Şoferii a două TIR-uri au murit, după ce vehiculele s-au ciocnit frontal şi apoi au luat foc. Video

La ora actuală, Geoagiu Băi este o stațiune balneoclimaterică permanentă aflată la 18 kilometri nord de Orăștie și 46 nord-est de Deva, într-o zonă deluroasă, la o altitudine de 350 de metri, situată în depresiunea omonimă de la poalele de sud-est ale Munților Metaliferi, la confluența râului Geoagiu cu Mureșul. Satul Geoagiu Băi a fost atestat documentar în anul 1805. În 1885 s-au înregistrat aproape 900 de vizitatori veniți la cură balneară.
geoagiu bai2

Factorii naturali de cură constau în: ape minerale alcaline, ușor sulfuroase, bicarbonatate, magneziene, mezotermale și termale (29 – 32 de grade Celsius); nămol de turbă, feruginos, climat sedativ. Indicații terapeutice sunt pentru afecțiuni ale aparatului locomotor (reumatism, nevralgii), ginecologice, boli de nuriție și metabolice, afecțiuni dermatologice, hepatită, colecistită cronică. Aerul ozonat și mereu împrospătat de brizele montane recomandă stațiunea și pentru tratamentul unor boli ale sistemului nervos, în stări de oboseală, surmenaj, anemii, nevroze. Clima este moderată, intramontan-depresionară, liniștitoare, cu ierni blânde (o temperatură medie în ianuarie de -2 grade Celsius) și cu veri plăcute (temperatura medie în iulie în jur de 20 de grade). Temperatura medie anuală este de 9,8 grade Celsius.

Punctele de atracție sunt reprezentate de traseele montane marcate pentru turism și monumentele istorice ce își au originea în Antichitate (vechi edificii, bazine pentru băi, inscripții și statui dedicate zeilor tămăduitori). Agențiile de turism mai recomandă includerea în program a vizitării mai multor obiective, precum Cascada Clocota, Grota Haiducilor, Băile Romane, Complexul Muzeal „Aurel Vlaicu” și Capela romanică.

Posibilități de cazare și masă

Hotelul „Aida” din Geoagiu Băi are printre oferte una pentru weekend, cu intrare vineri la ora 14 și ieșire duminică la ora 12. La prețul de 240 de lei de persoană, turistul are parte de două nopți de cazare, cina vineri seara, trei mese sâmbătă și mic-dejun duminică. Mai sunt incluse: accesul la piscina de agrement cu apă termală cu o temperatură între 34-36 de grade Celsius, la saună, la sala de fitness, parcare gratuită în limita locurilor disponibile și internet wireless.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *