Vestul turistic. Castelul din Banloc, o filă dintr-o istorie apusă

banloc 1 1

La 50 de kilometri de Timișoara și la numai 7,5 de Deta, într-un parc cu specii valoroase de copaci, Castelul Banloc așteaptă, precum Frumoasa din Pădurea Adormită, să se trezească la viață. Castelul a avut parte de o existență dramatică, trecând de la un pro­prietar la altul, prin momente de glo­rie, dar și de abandon, până la cu­tremurul din iulie 1991.

CITEŞTE ŞI: Jaf cu două excavatoare, pe autostradă. Hoţii au furat 2,3 milioane de euro, banii de pensii pe ianuarie

Deși o seamă de mărturii sugerează că Banlocul ar fi fost între anii 1552 și 1716 sediul pașei de la Timișoara, despre castelul actual se poate afirma cu certitudine că a fost clădit pe temelii vechi în anul 1793 de către contele Lázár Karátsonyi.
banloc 2 1
Atât clădirea, cât și parcul au fost decorate pe întreg parcursul secolului XIX și până în primii ani ai celui trecut. După Primul Război Mondial ocupația sârbă aduce primele devastări, prefigurând parcă jaful la scară mai mare ce va urma între anii 1948-1989. Grevat de datorii, ultimul conte Karátsonyi-Keglevich Imre vinde, în anul 1935, ceea ce a rămas din domeniu, inclusiv castelul și parcul, Reginei Elisabeta a Greciei, sora Regelui Carol al II-lea al României. Aceasta renovează întregul complex, castelul cunoscând astfel o ultimă perioadă de glorie.

Ornamente speciale și un parc remarcabil

Construit pe un plan în formă de „U”, castelul din Banloc este o clădire masivă, cu ziduri groase (circa 1,25 metri) din cărămidă arsă, cu fațada principală orientată spre sud, iar spre nord cu două aripi formând o curte terasată (curtea de onoare).

CITEŞTE ŞI: Filmare şocantă cu un accident în care un şofer a încercat să evite impactul cu o maşină care a depăşit în curbă (VIDEO)

Realizat în stil Renaissance, pe fațada de sud ca unic ornament, castelul avea un atic prevăzut cu blazonul din piatră al familiei Karátsonyi. Acest însemn heraldic a fost păstrat și după ce castelul a devenit propietatea Casei Regale a României, fiind dat jos după anul 1948.

În fapt, a fost literalmente aruncat în fosa septică a castelului. Același însemn heraldic exista și pe un mozaic aflat în curtea de onoare a castelului. Tot aici mai era menționat anul „MDCCLIX”. Aticul a căzut definitiv la cutremurul din anul 1991, când a spart acoperișul și tavanul salonului de la etaj, făcându-se bucăți pe pardoseala camerei.

Comparativ cu simplitatea fațadei de sud, fațada de nord a castelului (dinspre parc) – în special cele două aripi care închid curtea de onoare – prezintă mai multe elemente de decorațiuni: ferestrele podului de formă barocă, altoreliefurile cu tematică bine definită (motive heraldice și cu tematică inspirată din mitologia greco-romană) încastrate în zidărie.

CITEŞTE ŞI: S-a aflat salariul Patriarhului Daniel! Suma e impresionantă

Deși nu există mărturii în acest sens, se pare că desele reprezentări ale zeului Pan (în parc au existat cel puțin două statui ale căror fragmente se găsesc în prezent la Muzeul Banatului din Timișoara) sunt strâns legate de numele localității: Panloch – Panloc – Banloc nume care s-ar traduce prin „Locul stăpânului”.

În afara porților principale, alte două permiteau accesul în parcul castelului. Din acestea doar una mai există în prezent, cealaltă fiind demolată în perioada 1948-1989. În Banatul primei jumătăți a secolului al XIX-lea spiritul socio-artistic predominant este cel neoclasic. Castelele împreună cu parcurile ce le înconjoară sunt produsele tiparului clasicist și demonstrează, prin dimensiuni și calitate, greutatea economică a zonei precum și capacitatea de adaptare a acesteia la marile curente artistice ale Europei Centrale.

CITEŞTE ŞI: Accident în Timiş. Un microbuz s-a răsturnat

Posibilități de cazare și masă

Excursia la castelul din Banloc, care încă nu este valorificat așa cum ar merita, vă poate induce un sentiment de melancolie. Starea vi se poate ameliora cu o masă bună și o noapte petrecută departe de gălăgia orașului. Până la Pensiunea Schwabenhaus din Șandra, care oferă un cadru deosebit, mai aveți de parcurs doar câteva zeci de kilometri pe drumurile Timișului. Aici o noapte de cazare într-o cameră dublă costă 290 de lei, incluzând micul-dejun. O porție de gulaș vienez costă 28 de lei, iar un desert, aproximativ 11 lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Vestul turistic. Castelul din Banloc, o filă dintr-o istorie apusă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *