VESTE BUNĂ pentru mămici, chiar de 8 Martie

Femeile cu profesii liberale nu trebuie să mai aleagă între afacere și concediul de maternitate, propune un proiect USR

Comisia de Munca a Camerei Deputatilor a adoptat o serie de modificari importante la legislatia privind acordarea indemnizatiei de crestere a copiilor.

Astfel deputatii aduc o serie de vesti bune viitoarelor mamici – mai multe vor putea obtine indemnizatie, iar aceasta va fi mai mare si nu va mai avea un plafon maxim.

Principala modificare adusa legislatiei vizeaza cuantumul indemnizatiei. Acesta va fi calculat astfel:

– 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani;

– nu poate fi mai mic de de 85% din salariul minim brut pe tara garantat;

– nu mai exista un prag maxim pentru aceasta indemnizatie, putand fi oricat de mare in functie de salariu.

De asemenea mamele nu vor trebui sa mai aleaga intre un concediu de crestere a copilului de un an sau de doi ani si vor putea sa primeasca indemnizatia de crestere a copilului in acelasi cuantum pe toata perioada concediului.

Mai mult decat atat, daca se vor intoarce la munca in perioada in care ar putea sta in concediu de crestere a copilului, ele vor primi un stimulent de insertie de 50% din indemnizatia minima garantata, adica de 50% din salariul minim brut.

Totodata mamele care vor avea gemeni, tripleti sau chiar mai multi copii dintr-o sarcina vor primi o indemnizatie mai mare cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plat, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina multipla.

Nu in ultimul rand, mai multe mame vor putea beneficia de indemnizatie, pentru ca acestea nu vor mai fi nevoite sa fi lucrat 12 luni consecutive inainte de nastere. Potrivit noii propuneri „persoanele care in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului au realizat timp de 12 venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului” pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pana cand acesta implineste 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu disabilitati.

Mentionam ca aceste prevederi legale nu se aplica doar mamelor, oricare dintre parinti pot opta pentru concediul de crestere a copilului.

Legea a primit raport favorabil si urmeaza sa fie dezbatuta si votata de Camera Deputatilor.

Continuarea pe stiripesurse.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *