Vârstnicii, o provocare pentru sistemele de sănătate. Explicațiile profesorului timișorean Emilian Popovici

varstnicii

Vârstnicii, o provocare pentru sistemele de sănătate. Explicațiile profesorului timișorean Emilian Popovici.

În ultimii ani, Europa se confruntă cu o schimbare demografică, populația îmbătrânind într-un ritm fără precedent.

Această tendință de îmbătrânire accelerată a populației a stârnit îngrijorări și cu privire la sustenabilitatea sistemelor de asistență medicală de pe tot continentul, deoarece numărul tot mai mare de persoane în vârstă pune sub presiune atât resursele cât și infrastructura.

CITEȘTE ȘI: Administrația Fritz reîncălzește promisiunile neonorate din 2020, pe bugetul „electoral” din 2024

Prof.dr. Emilian Damian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, explică implicațiile îmbătrânirii populației europene asupra asistenței medicale și provocările cu care sistemele de sănătate se vor confrunta probabil în următorii ani.

„Unul dintre cuvintele cheie în acest context este <<îmbătrânirea populației>>. Pe măsură ce speranța de viață continuă să crească și ratele natalității scad, ponderea persoanelor în vârstă din Europa crește rapid.

Această schimbare demografică are implicații semnificative pentru asistența medicală, deoarece adulții în vârstă au nevoie de obicei de mai multe îngrijiri medicale și sprijin sub multiple forme, decât persoanele de vârstă tânără.

Ca urmare, sistemele de sănătate sunt supuse unei presiuni pentru a se adapta la nevoile în schimbare ale populației și în același timp pentru a oferi servicii adecvate pentru persoanele de vârsta a treia.

Un alt cuvânt cheie important este <<îngrijirea sănătății>>.

Îmbătrânirea populației prezintă o serie de provocări pentru sistemele de sănătate, inclusiv cererea crescută de îngrijire pe termen lung, managementul bolilor cronice și îngrijirile specifice pentru perioada de sfârșit a vieții.

Aceste servicii sunt adesea mai complexe și mai costisitoare decât cele necesare persoanelor de vârstă mai tânără, punând o presiune atât asupra bugetelor alocate sănătății cât și asupra resurselor de asistență medicală.

În plus, forța de muncă din domeniul sănătății îmbătrânește și ea, fapt ce exacerbează și mai mult provocările legate de oferta de îngrijire pentru persoanele în vârstă.

Ca răspuns la provocările puse de îmbătrânirea populației Europei, sistemele de sănătate trebuie să se concentreze atât pe măsurile de îngrijire preventivă cât și pe intervenția precoce și modelele de îngrijire integrată care sprijină nevoile adulților în vârstă.

Acest lucru poate implica regândirea furnizării de servicii de asistență medicală, investiții în tehnologie și infrastructură și promovarea inițiativelor de îmbătrânire sănătoasă.

De asemenea, este esențial să se acorde prioritate formării și menținerii profesioniștilor din domeniul sănătății care sunt specializați în îngrijirea geriatrică, precum și sprijinirea îngrijitorilor informali care fie că sunt membrii de familie sau persoane angajate, joacă un rol extrem de important în sprijinirea persoanelor în vârstă care și-au pierdut autonomia funcțională, pentru efectuarea activităților de bază ale vieții de zi cu zi.

În concluzie, îmbătrânirea populației Europei prezintă o provocare semnificativă atât pentru asistența medicală cât și pentru sistemele de sănătate, cu implicații pentru alocarea resurselor, furnizarea de servicii și planificarea forței de muncă.

Cu toate acestea, recunoscând nevoile unice ale adulților în vârstă și implementând strategii direcționate, sistemele de sănătate se pot adapta peisajului demografic în schimbare astfel încât să putem fi siguri că persoanele în vârstă vor primi îngrijirea și sprijinul pe care le merită.

Este esențial ca factorii de decizie, furnizorii de asistență medicală și comunitățile să lucreze împreună pentru a face față provocărilor pe care le ridică populații în curs de îmbătrânire și pentru a construi pentru viitor un sistem de sănătate durabil și incluziv (acces echitabil și participare totală)”, susține prof. dr. Emilian Damian Popovici.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *