Valorile unei primării din Timiş, ţinute într-o casă veche de peste 100 de ani

Banii s-au schimbat de-a lungul anilor, fie că vorbim de valoare ori aspect; iar alții, cum ar fi francul francez și marca germană, au fost înlocuiți de nou apărutul euro. Au fost, însă, mereu la fel de prețuiți, iar locurile în care erau păstrați, fie că vorbim de seifuri ori case de bani, erau și sunt fabricate cu maximă atenție, migală și din materiale trainice.

Dovezi de necontestat în sprijinul acestor afirmații stau și două case de bani fabricate în urmă cu un veac, aflate în sediul primăriei din Dudeștii Vechi. Sunt și astăzi funcționale, exteriorul puțin deteriorat, iar cheile- cele originale, se învârt la fel de bine în broască.

Prima dintre ele, aveam să citim în partea superioară, a fost fabricată la Budapesta, iar în ceea ce o privește pe a doua, inscripția „Anheuer J, Temesvar” ne arată că a fost adusă de la Timișoara.

Scrierea numelui Timișoara în limba maghiară se practica înainte de Marea Unire, prin urmare vârsta de un secol a casei de bani a fost „certificată”.

Un loc bun pentru a te retrage la țară, nu departe de Timişoara. Sunt zeci de plaţuri libere

De altfel, documente din istoria urbei de pe Bega consemnează înființarea, în anul 1901, a fabricii de seifuri „J. Anhauer”, de Johann Anheuer și Ludwig Pausz, într-o clădire situată pe strada Ștefan cel Mare.

Fabrica, mai aveam să aflăm din documentele vremii, avea peste o sută de angajaţi, care realizau atât seifuri şi case de bani, cât şi maşini de fier şi oţel. De asemenea, în cadrul fabricii funcţiona şi un sector de reparaţii pentru maşini şi maşini-unelte.

Peste 20 de timişoreni şi-au cumpărat case într-un loc MIRIFIC din Timiş

La o sută de ani distanță, casa de bani „J. Anhauer” continuă să fie funcțională și astăzi la Primăria din Dudeștii Vechi. Și, la cât de bine arată ea și „surata” ei din Budapesta, sunt mari șanse să mai fie folosite mulți ani de acum înainte.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns