Val de nemulţumiri, după înlocuirea directorului unei şcoli de lângă Timişoara. UPDATE: Acesta a fost menținut în funcție

Val de proteste, după înlocuirea directorului unei şcoli de lângă Timişoara

Peste o sută de directori de unități de învățământ din județul Timiș au fost vizați, la început de an, de efectele încetării perioadei de derulare a contractului de management încheiat cu inspectoratul școlar, unii dintre ei urmând a fi înlocuiți din funcție.

O astfel de reconfigurare la nivelul conducerii unei unități educaționale timișene a avut loc, recent, la Școala Gimnazială Dumbrăvița. Hotărârea de numire a unei alte persoane în funcția de director al acestei unități de învățământ, în locul lui Adrian Nicola, a fost avizată, miercuri, în ședința Consiliului de Administrație a inspectoratului școlar, urmând ca funcția de conducere să-i revină  directoarei adjuncte a școlii din Tormac, Oana Ionela Ștefan, pe o perioadă de opt luni, respectiv până la sfârșitul lunii august, dacă, între timp, ministerul de resort nu organizează un concurs de ocupare a funcțiilor de conducere în învățământul preuniversitar.

”Contractul de management al domnului director Adrian Nicola a încetat, după o perioadă de patru ani, prin urmare a încetat detașarea în interesul învățământului pe această funcție. Am considerat că e oportun să aducem un alt tip de management acolo, care să fie derulat dintr-o altă perspectivă a dezvoltării acestei școli. În plus, noi, ca instituție, nu putem accepta ca sindicatele să fie implicate în procesul de management care trebuie să fie axat pe un set de valori, nu de parti-pris-uri”, a explicat inspectorul școlar general al învățământului timișean, Marin Popescu.

Adrian Nicola, profesor de religie și preot, a deținut funcția de director al școlii din Dumbrăvița opt ani, promovând, între timp, concursul organizat pentru ocuparea acestui post. Angajații unității de învățământ din Dumbrăvița s-au arătat indignați de hotărârea de numire a profesoarei de limba și literatura română Oana Ștefan la conducerea instituției și de a nu prelungi vechiul contract de management, având în vedere bunele raporturi profesionale care s-au derulat de-a lungul timpului între aceștia și directorul Adrian Nicola.

Drept urmare, au decis să redacteze o petiție care, în câteva ore, a adunat peste 300 de semnături, și o scrisoare deschisă adresată ministrului educației. Nemulțumirea angajaților față de această schimbare a angrenat și o parte din reprezentanții părinților elevilor care învață la școala din Dumbrăvița, dar și pe primarul comunei, Horia Bugarin, care i-a solicitat o întrevedere inspectorului școlar general Marin Popescu, pentru a discuta despre această situație.

Întâlnirea dintre cele două părți a avut loc a doua zi, joi dimineața, la sediul primăriei din Dumbrăvița (alăturat corpului de clădire în care funcționează unitatea de învățământ din comună), în fața căruia s-au adunat mai mulți angajați ai unității de învățământ, pregătiți să protesteze, dar și părinți. Discuțiile celor doi oficiali au avut loc în prezența directorului adjunct al școlii gimnaziale din Dumbrăvița, Ildiko Deneș, și al unui reprezentant al comitetului de părinți.

”Situația poate fi reconfigurată dacă, în urma analizei pe care o vom face împreună, vom găsi o soluție agreată de ambele părți”, a precizat inspectorul școlar general.

La finalul întrevederii, primarul comunei Dumbrăvița, Horia Bugarin, a declarat: ”Inspectorul școlar general Marin Popescu a decis că solicitarea mea – de revizuire a deciziei de înlocuire a directorului și menținerea acestuia ca director interimar – se va analiza la nivelul inspectoratului școlar, va fi convocat consiliul de administrație și decizia ne va fi comunicată în cel mai scurt timp”.

UPDATE: În urma reanalizării situației, astăzi, la nivelul inspectoratului școlar, s-a decis ca vineri, în Consiliul de Administrație, să fie avizată solicitarea reprezentanților comunității locale de continuare a mandatului lui Adrian Nicola până la organizarea concursului național de ocupare a funcțiilor de conducere în învățământul, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *