Urmele unei epidemii care a devastat Timișoara. Mormânt misterios descoperit de arheologi

schelete timisoara rb

Arheologii au descoperit, aproape de zona centrală a orașului, un mormânt colectiv în care erau șase schelete ale unor adulți și unul de copil. Ei cred că este posibil ca mormântul să facă parte dintr-o serie de gropi comune în care erau înmormântate victimele unei epidemii care a zguduit orașul.

CITEȘTE ȘI: News Alert: Vine furtuna peste vestul țării. A fost emisă o avertizare meteo de vreme rea

“Nu este pentru prima dată când locuitorii Timișoarei experimentează consecințele nefaste ale unei epidemii. Tifosul sau ciuma sunt molime care s-au abătut frecvent asupra orașului, atât în perioada stăpânirii otomane (1552-1716), dar şi ulterior, în timpul celei habsburgice (1716-1860). Este posibil ca mormântul colectiv cercetat pe șantierul arheologic din zona străzii Oituz să documenteze un astfel de episod nefericit din istoria orașului”, notează responsabilul ştiinţific al proiectului, arhg. dr. Andrei Stavilă.

mormant

Faptul că este vorba despre o groapă comună, în care se regăsesc scheletele mai multor persoane, i-a dus pe arheologi spre concluzia că este vorba despre victimele unei epidemii. În plus, la gâtul scheletului de copil au fost descoperite un pandantiv și o cruce care îi ajută să dateze momentul în care acesta a pierit. Misterul se adâncește însă pentru că în mormânt, pe lângă rămășițele umane, au fost descoperite și proiectile de flintă, care sugerează că, poate, cei care au pierit au fost împușcați.

CITEȘTE ȘI: Povestea conacului cu nume de domniță, distrus în incendiu, reconstruit și abandonat

“În acest moment, adunând datele, apreciem că mormântul poate să aparțină unor coloniști, chiar din regiunea Lorena. Suntem de părere că moartea lor a avut loc în contextul celei mai cumplite epidemii rămasă multă vreme în memoria colectivă și de-a pururi în scripte, anume ciuma care a bântuit Timișoara între 1737-1740. În aceste circumstanțe, este posibil ca plumbii să le fi curmat suferința sau să le fi fost pedeapsă pentru nerespectarea regulilor impuse de autorități în vreme de epidemie”, mai spune Andrei Stavilă.

Citește și: Un minunat castel dispărut, pe cale de a fi reconstruit lângă Timișoara

Descoperirea a fost făcută în zona cazărmii Oituz, de lângă strada Popa Șapcă. Instituție organizatoare este Universitatea de Vest din Timişoara, responsabil ştiinţific: arhg. dr. Andrei Stavilă,  colectiv de cercetare: Darius Nica


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *