Un minunat castel dispărut, pe cale de a fi reconstruit lângă Timișoara

conac bazos

Povestea castelului din actualul parc dendrologic de la Bazoș este una tristă, asemeni celor ale multor alte conace din Banat, dispărute sau ruinate dincolo de pragul în care ar mai putea fi renovate.

Construcția era însă, la vremea ei, una impresionantă. Totul a început în 1909, când în zonă au fost aduși și plantați arbori deosebiți, crescuți tocmai în pepiniera Universității Harvard. Aceștia urmau să înconjoare castelul despre care se spune că ar fi avut 99 de camere. Proprietar era Ludovic Ambrozy, fost ambasador al Austro – Ungariei în Statele Unite, care provenea dintr-o familie bogată ce deținea și alte proprietăți în zonă.

CITEȘTE ȘI: Alertă meteo cu efect imediat. Cod galben în 10 judeţe!

În 1922, prin reforma agrară, terenul intră în proprietatea statului român, iar proprietarul vinde castelul și pleacă la Viena. Scenariul care urmează pare incredibil. Frumosul castel este demolat, iar cărămizile sunt vândute coloniștilor veniți din Alba și Sibiu care au înființat satul Bazoșul Nou. Din castel se spune că mai dăinuie doar un turn, construcție care mai poate fi admirată și astăzi, nu departe de intrarea în parc.

Lucrurile nu se opresc însă aici, pentru că există planuri de reconstruire a castelului, după planurile inițiale și conform unei machete păstrate la Muzeul Banatului.

„Sper să putem face un proiect, chiar în anul următor, pe fonduri europene, să refacem acest castel. Există, la Muzeul Banatului, macheta și poze cu acel castel. Dacă reușim să-l reconstruim, ar putea fi folositor din mai multe puncte de vedere, nu doar să-l prezentăm ca pe o curiozitate. Am văzut în Austria ceva similar, un castel al unei prințese transformat în hotel. Am putea să-l folosim pentru tot felul de conferințe, de evenimente, astfel încât să ne aducă și venituri. Primul pas îl reprezintă însă realizarea proiectului”, ne-a declarat primarul comunei Bucovăț, Tiberiu Jivan.

Până la realizarea reconstrucției, dacă aceasta va avea loc, mai este însă cale lungă. Până atunci se încearcă modernizarea parcului dendrologic, unde au fost montate plăcuțe și hărți noi. Pe aleile parcului toamna face încă spectacol de culoare, iar liniștea și aerul încărcat de aroma frunzelor veștede îndeamnă la o plimbare prin locurile pe unde altădată se înălța falnicul castel.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

7 thoughts on “Un minunat castel dispărut, pe cale de a fi reconstruit lângă Timișoara

  1. Parcul e in paragina . De doi ani se taie arborii din parc fara oprire. A avut loc o furtuna acum doi ani care a rupt multi copaci si , de atunci , de mai bine de doi ani se taie continuu arborii . Au gasit un motiv ca sa defriseze parcul . E groaznic ce se intampla !!! Turnul de apa este in paragina si el , au cazut vreo 7 blocuri de piatra din varf . Atentie daca vizitati parcul , ocoliti turnul ! Jumatate din aleile parcului nu sunt deblocate , copacii sunt cazuti peste ele , aleile sunt netunse , impracticabile. Se lasa intentionat arborii cazuti ca sa aiba motiv sa taie in continuare si copacii buni . Eu nu cred ca vreme de doi ani tai copacii continuu si nu reusesti sa termini ! E absurd !!! Sa vedeti cum pleaca tiganii cu carutele si romanii cu masinile mari ticsite cu lemne . Ce castel sa faca ??? Nu-s in stare sa aiba grija de bietul turn ramas . Doar aleile principale sunt practicabile . Cosurile de gunoi sunt sparte ,nu au fund , nu-s in stare nici macar atat sa repare si ei vorbesc de construit castelul .Poate il vand unor privati si atunci adio plimbarilor prin parc. Nu m-as mira sa se intample asta . La ce primar are Bucovatul…totul e posibil . Si nu in sens pozitiv , din pacate .

  2. Isabella :”Sa vedeti cum pleaca tiganii cu carutele si romanii cu masinile mari ticsite cu lemne .”

    Trist e faptul ca toti ne dam cu parerea in orice lucru chiar daca nu ne documentam deloc,vreau sa-i raspund Isabelei:
    In primul rand in vecinatate nu sunt familii de romi si daca ar venii din alte localitati crede-ma ca lumea ar vedea lucrul asta(intreaba orice localnic ). Eu locuiesc vis a vis de parc. Nu am vazut nici o masina sau caruta cu lemne in afara de cele care au carat legal( maxim doua masini de lemne in cateva luni)
    Eu chiar va rog sa mergeti in rezervatie si sa va edificati inainte de a creea stiri false

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *