Urmează minivacanța de 1 Mai – Paște

Urmează minivacanța de 1 Mai 

Urmează minivacanța de 1 Mai

​Românii vor avea o primă minivacanță de șase zile la începutul lunii mai, când va fi și ziua liberă de 1 Mai, dar și Paștele Ortodox (în 5-6 mai), scrie hotnews.ro.

Pentru că Paștele va fi în aceeași săptămână cu 1 Mai, zi liberă prin lege, Guvernul a hotărât ca bugetarii să fie liberi și în 2 mai, astfel încât să se facă punte cu Paștele, în 5 mai.

Prin urmare, prima minivacanță din acest an va fi la începutul lunii mai: 2 mai pică într-o zi de joi, între două sărbători legale: 1 mai – Ziua Muncii (miercuri) și 3 mai – Vinerea Mare (vineri). Duminică, 5 mai, este Paștele ortodox, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paște. Rezultă deci o minivacanță de 6 zile.

În total în 2024 românii au 17 zile libere legale, din care doar 10 pică în timpul săptămânii. Pe lângă acestea, Guvernul mai decide deseori – în funcție de cum pică sărbătorile legale – să acorde zile libere pentru bugetari, realizând uneori „punți” cu weekendul și oferind multor români așa zise minivacanțe. În 2024 prima minivacanță este cea care urmează acum, de 1 Mai – Paște.

A doua minivacanță va fi în luna august: 16 august pică într-o zi de vineri, imediat după sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) care este joi. Împreună cu weekendul rezultă o minivacanță de 4 zile.

A treia minivacanță va fi de Crăciun: În condițiile în care Crăciunul (25 decembrie) și a doua zi de Crăciun (26 decembrie) pică miercurea și respectiv joia, Guvernul va decide ca și ziua de vineri, 27 decembrie să fie liberă pentru bugetari, rezultând altă minivacanță de 5 zile.

După minivacanța de Paște, românii vor mai avea 8 zile libere legale în 2024, din care doar 4 vor pica în timpul săptămânii.

Care mai sunt zilele libere legale și cum pică în 2024:

1 mai – Ziua Muncii (miercuri)

3 mai – Vinerea Mare (vineri)

5 mai – Paștele ortodox (duminică)

6 mai – A doua zi de Paște ortodox (luni)

1 iunie – Ziua copilului (sâmbătă)

23 iunie – Rusaliile (duminică)

24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)

15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi)

30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)

1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)

25 decembrie – Crăciunul (miercuri)

26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)

Zilele libere legale se aplică tuturor românilor, însă pentru angajații din sectorul bugetar Guvernul decide dacă acordă zile suplimentare libere pentru a face punte între o sărăbătoare legală și un weekend.

Conform unei decizii adoptate de guvern în decembrie 2023, în acest an bugetarii au 3 zile libere în plus față de restul angajaților din economie, care vor avea 17 zile libere în 2024. În nota de fundamentare se precizează că zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 fiind stabilite ca zile libere, instituţiile publice și autoritățiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.

Vacanța de Paște 2024. Când intră elevii în vacanță și când se întorc la școală

Elevii vor avea vacanța de Paște în perioada 27 aprilie – 7 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. După vacanța de Paște, elevii se vor întoarce la școală pentru ultimul modul al anului școlar 2023-2024.

Ultima vacanță a elevilor a fost în luna februarie, vacanța de schi. Perioada acestei vacanțe a fost decisă la nivelul fiecărui județ de inspectoratele școlare și a durat o săptămână.

CITEȘTE ȘI: Canotorii timișoreni rămân și fără bărci, după ce că le-a fost demolată baza sportivă (foto/video)

Vacanța de Paște din acest an va avea 10 zile. După aceea, elevii se vor întoarce la școală pentru modulul 5 (ultimul) al acestui an școlar, care va avea o durată de aproximativ o lună și jumătate, până pe 22 iunie, când copiii vor intra în vacanța de vară.

Începând cu anul școlar 2022-2023, anul școlar este împărțit pe cinci module, în loc de semestre, cum era până atunci. Modificarea a fost susținută de fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu.

Actualul ministru al Educației, Ligia Deca, a spus, în luna martie, că structura anului școlar va rămâne în continuare organizată pe module.

Elevii claselor a VIII-a și a XII/XIII-a vor susține în perioada iunie-iulie examenele naționale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *