Canotorii timișoreni rămân și fără bărci, după ce că le-a fost demolată baza sportivă (foto/video)

Canotorii de la CSM Timișoara primesc un prim semnal de susținere: proiect de HCL pentru teren

Canotorii timișoreni rămân și fără bărci, după ce că le-a fost demolată baza sportivă

Sportivii canotori de la Clubul Sportiv Municipal Timișoara se antrenează cum și pe unde pot. Aceștia au ajuns în situația de a se plimba cu bărcile de pe un mal pe celălat al Begăi, pentru a le pune pe apă.

Le cară singuri, pe trotuar, peste pod, pe umeri. Mai mult, în ultimele două săptămâni, bărcile acestora au fost sparte de câteva ori, cel mai probabil de muncitorii care lucrează la noul “coridor verde” și le-au folosit pe post de bănci sau de loc de luat prânzul la lucru. O bătaie de joc din toate punctele de vedere, după cum spun chiar tinerii canotori.

Se antrenează pe unde apucă, bărcile zac sub cerul liber

După ce primarul Dominic Fritz, în dispreț total față de lege, le-a demolat baza de antrenament de pe malul stâng al Begăi, în noiembrie 2023, tinerii practicanți de sporturi pe apă de performanță, au rămas cu unica opțiune de a se antrena sub cerul liber iar bărcile nu mai au hangare în care să fie ținute, așa că sunt expuse intemperiilor dar și actelor de vandalism.

Rămași fără bază, sală de antrenament, dușuri, vestiare și sală de forță, aceștia se antrenează pe unde apucă, la mila unor săli private, unde plătesc, sau chiar sub cerul liber.

La fel și schiffurile, care sunt „parcate” pe malul drept al Begăi, lângă Facultatea de Hidrotehnică, pe un teren de tenis, din bitum, care este nefolosit. Aici însă, ambarcațiunile nu sunt protejate de pereți și nici măcar de vreun acoperiș și nici nu sunt păzite.

Așa cum declara antrenorul Attyla Olariu, nu se întrevede nicio speranță din partea Primăriei Timișoara, cea care le-a demolat și desființat baza și care nu s-a ținut de promisiunea de a le găsi o altă locație propice și apropiată de malul Begăi, pe zona culoarelor de antrenament.

Bărci distruse, cărate pe umăr pe stradă

Condițiile în care se antrenează tinerii care au mai rămas în club sunt sub orice critică.

Aceștia trebuie să care pe umăr, pe stradă printre trecători, schiffurile, de pe un mal pe celălalt. O chestiune rușinoasă dar și grea.

Bărcile sunt lungi, voluminoase dar și grele: cântăresc între 17 și 60 de kilograme și au lungimi între 10 și 20 de metri, în funcție de numărul de locuri.

Pentru că nu au acces la mal, dar nici mașini și platforme cu cabluri, sportivii trebuie să le ridice și să le care pe brațe. 300 de metri de marș forțat, cu schiffurile în mâini, peste Podul Mihai Viteazu, de pe un mal pe altul. 

Tot antrenorul Olariu a povestit că, la malul apei, cum nu mai au debarcader, ei trebuie să lege bărcile cu sfoară de copaci. Iar atunci când le ridică de pe apă, pentru pauze, și le lasă în zona unde se amenajează “noul parc” ele sunt expuse vandalizării.

Copiii i-au văzut pe muncitorii care fac amenajările că au folosit schiffurile pe post de băncuțe pentru odihnă sau pe post de masă pentru a mânca de prânz.

Rezultatul? Acum două săptămâni s-au trezit cu trei dintre bărci avariate, cu găuri în carenă.

Le-au reparat tot ei, mai exact antrenorul Attyla Olariu. Operațiunea nu e una simplă.

În mod normal reparația nu se face în loc descoperit pentru că poate să plouă sau să bată vântul și ridică praf.

Bărcile sunt din fibră de sticlă și sunt delicate. Le reparăm noi, cum putem, direct pe teren, când e vremea bună căci nu mai avem hangar.

Folosim fibră de sticlă și rășină. Reparatul unei singure crăpături durează 3-4 ore, reparația costă și bani dar mai grav e că îi privează pe copii de bărcile cu care se antrenează.

O barcă de antrenament, pentru simplu, costă în jur de 10 000 de euro. Celelalte sunt mult mai scumpe. Ce se întâmplă e un calvar pentru copii. Luptăm să nu se demotiveze total”, ne-a declarat Olariu.

Un strigăt de disperare și indignare către un primar surd

Culmea e că și în ultima săptămână o barcă a fost, din nou, spartă de autori…necunoscuți. Fapta a fost expusă public pe Facebook, chiar de către una dintre sportive.

Ca sportivă la CSM Timișoara pot spune că sunt extrem de dezamăgită de primăria Timișoara, ați dărâmat baza sportivă cu pretextul că este construită ilegal.

Nu sunt în măsură să spun ca este sau nu construită ilegal, însă ca sportiv sunt în măsură să aduc la cunoștință faptul că ilegal sau nu, noi acolo ne antrenam și acolo am făcut performanță.Ilegal aș putea spune eu,este faptul că ne lăsați pe noi sportivii cu ochii în soare.

În această barcă ne antrenam noi, a fost spartă și reparată de două ori într-o săptămână(nu este singura barcă spartă). Înțeleg că nu avem unde să ne antrenăm,dar acum nu avem nici cu ce. Cu asemenea condiții nici chef de antrenament nu avem, am ajuns ca înainte de antrenamente să ne întrebăm a cui barcă va mai fi spartă de data aceasta.

Fac apel la Domn’ Primar Fritz care după atâtea tik tok uri în care se bate în piept ce mare realizare a făcut ,,eliberându-se de un hectar de teren de construcții ilegale”,să facă un tik tok în care ne va prezenta noua bază sportivă pentru viitorul canotajului Timișorean.

Am încercat prin mai multe forme să vă atragem atenția ca noi vrem să facem sport, dar condițiile lasă de dorit.

Prin această postare vreau să îmi spun propria opinie despre cele întâmplate și să atrag atenția tuturor oamenilor care spun ca ne putem antrena și în asemena condiții”, este mesajul de revoltă și disperare postat, alături de fotografii și un scurt video, de către una dintre sportivele clubului, Ana Rusu. 

Sursa foto/video: Ana Rusu

Cu toate aceste semnale trase de oamenii din oraș, de sportivi, de mass media, administrația Fritz rămâne impasibilă. Pentru că subiectul nu prezintă interes electoral, pentru că nu îi pasă nimănui și pentru că Dominic Fritz și echipa sunt depășiți de situație, mai ales după ce și-au dat seama că demolarea bazei de canotaj, la pachet cu construcțiile de pe malul Begăi, este un act cât se poate de ilegal.

Dar și pentru că, în ciuda semnalelor, aceleiași administrații nu îi pasă că pierde un sport cu o tradiție de 160 la Timișoara și că viețile sportivilor, elevi și studenți au fost complet date peste cap.

Veniți din diverse județe ale țării, ei au de ales între a face liceul și facultatea de sport la Timișoara dar fără canotaj sau a se muta la Orșova, unde nu se pot școlariza dar se pot antrena pentru cariera competițională.

Singura rază de speranță a celor de la club este o inițiativă privată sau un parteneriat public-privat.

CITEȘTE ȘI: Informare meteorologică de ploi, valabilă pentru toată țara

E nevoie de un teren pe malul Begăi și de o investiție minimă de 100 de mii de euro pentru ca acest club de canotaj să nu se desființeze, iar tinerii să rămână în Timișoara pentru a face și școală și sport de performanță.

Interesează pe cineva?

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Canotorii timișoreni rămân și fără bărci, după ce că le-a fost demolată baza sportivă (foto/video)

  1. „Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe social-democrați, am tăcut. Nu eram social-democrat. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.” -F.G.E. Martin Niemöller

    Cam asta cu interesatul, nu multi timisoreni sunt canotori. Dar poate se trezesc con”cetatenii” nostri?

    #🤪

  2. Acest club fuctioneaza în aceiași locație din înainte de ani 30 nici războiul nu l-a mutat din aceea locație.Dureros,umilitor,revoltător.Este unica disciplină sportivă care are sportivi din Timișoara ce vor participa la Olimpiada.Restul vă las pe voi să judecați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *