Upgradare a rețelelor energetice bănățene

Preţurile producţiei industriale au scăzut în februarie cu 6,3% față de aceeași lună a anului trecut. Minus de peste 20% la energie

Upgradare a rețelelor energetice bănățene

În avanpremiera conferinței internaționale Solar Energy Summit care va debuta la București, în 25 mai, reprezentanții companiei naționale de transport a energiei electrice au făcut cunoscut că, în prezent, se află în studii de soluție, procese de avizare sau chiar contractare capacități de aproximativ 16 mii MW, care aproape că vor dubla producția energetică actuală a țării noastre.

CITEȘTE ȘI: Patru milioane de lei pentru drumurile dintr-o comună timișeană

Faptul dovedește interesul crescut pentru piața energetică românească al investitorilor, deopotrivă străini și naționali, mai ales în contextul mutațiilor dramatice spre tehnologiile regenerabile, accelerate de recenta criză energetică.

Apetitul investițional se lovește însă de limitele tehnologice ale rețelei energetice naționale, care, în anumite regiuni, pur și simplu nu mai poate prelua noi producători – aceasta fiind și situația zonei energetice Banat.

Vestea bună lansată cu acest prilej o constituie faptul că Banatul (ca și Dobrogea, de altfel) a devenit prioritate în programul de dezvoltare a rețelei energetice naționale, pentru regiunea noastră fiind lansate două investiții menite să crească capacitatea de încărcare a rețelei cu noi producători.

Prima, având drept termen de finalizare anul 2025, prevede realizarea unei linii electrice aeriene de 400 kV între Porțile de Fier și Reșița.

Cea de-a doua, proiectată să intre în exploatare în anul 2027, țintește upgradarea actualului ax Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad, de la capacitatea de 200 kV la 400 kV.

Laolaltă cu celelalte măsuri tehnologice prevăzute în strategia energetică, aceste investiții vor permite ca, în următorii doi ani, în Banat să fie conectate la rețea capacități însumând cel puțin 500 MW.

Foto: arhivă cu rol ilustrativ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *