Universitatea Politehnica Timișoara, parteneră cu universități din China, în domeniul educației și al cercetării

Universitatea Politehnica Timișoara, parteneră cu universități din China, în domeniul educației și al cercetării

Universitatea Politehnica Timișoara, parteneră cu universități din China, în domeniul educației și al cercetării.

La invitația Ministerului de Comerț al Republicii Populare Chineze, reprezentat în România de Ambasada Chinei din București, o delegație de la Universitatea Politehnica Timisoara (UPT) a participat recent la un seminar organizat la Nanjing University of Information Science & Technology (NUIST) de WMO RTC Nanjing.

În cadrul acestei vizite, delegația Politehnicii, din care au făcut parte prof.dr.ing. Liviu Marșavina, prorector, și prof.dr.ing. Sorin Herban, prodecanul Facultății de Construcții, a avut mai multe discuții cu conducerea NUIST și a centrului WMO Regional Training Center (RTC) de la NUIST, transmit reprezentanții UPT.

S-au purtat discuții cu președintele NUIST, prof. Beiwun Li, și cu prof. Fang Cheng, directorul executiv al WMO RTC Nanjing, cu privire la posibilitatea de cooperare atât în domeniul educational prin schimburi de studenți și cadre didactice, dar și colaborări în cercetare identificând principalele domenii cum ar fi geodezie, geoinformatică și aplicațiile teledetecției în studiile de mediu, calculatoare și tehnologia informației, inteligență artificială, electronică și telecomunicații.

Ca urmare a experienței și a interacțiunii cu NUIST, în perioada următoare, în cadrul laboratoarelor de geodezie și geoinformatică din UPT vor fi puse la dispoziția studenților, gratuit, mai multe aplicații care utilizează datele satelitare pentru dezvoltarea de abilități noi în domeniul protejării mediului înconjurător și înțelegerii științifice a proceselor privind prognozele fenomenelor extreme.

Tot în această perioadă, împreună cu NUIST, Universitatea Politehnica Timișoara a avut acces la China Meteorological Administration National Centre for Space Weather, World Meteorological Center in Beijing, având access la date de la satelitii FengYun.

Delegația română a vizitat, de asemenea, School of Mechanical Engineering de la Nanjing University of Science and Technology (NJUST), discutând despre oportunitățile de colaborare prin schimb de studenți și ceretători, sprijinirea reciprocă a manifestărilor științifice, identificându-se câteva domenii de colaborare ca fabricație aditivă, caracterizarea materialelor compozite și a metamaterialelor, răspunsul dinamic al structurilor tip sandwich.

Din partea NJUST au participat prof. Zhiwei Zhu, decanul Scolii de Inginerie Mecanică de la NJUST, dr. Xueqin Zhu, șefa biroului de parteneriate globale de la NJUST, prof. Huiliang Wei, editor asociat la revista Additive Manufacturing, prof. Xin Li, editor asociat la revista International Journal of Impact Engineering și prof. Zhen Wang.

Universitățile tehnice din Nanjing vizitate se află între primele 400 de universitați din lume, conform clasamentului Shanghai Ranking, se precizează în comunicatul de presă transmis de UPT.

Reprezentanții Politehnicii au avut la Beijing o întâlnire și cu profesorul Qingyan Meng, conducator de doctorat și echipe de cercetare la Aerospace Information Research Institute, Chinese Academy of Sciences, o instituție-etalon în domeniul cercetării internaționale.

Grupul de cercetători condus de profesorul Meng se axează pe teoria aplicațiilor și a metodelor de teledetecție pentru mediul urban, care include spațiul verde urban, zonele fierbinti ale orașelor, umiditatea în zonele urbane etc.

În domeniul cercetării, a condus peste 40 de proiecte internaționale dintre cere 2 au avut partener UPT, peste 190 lucrări științifice, multe premii și distincții academice.

Tot în Beijing, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții companiei PIESAT, delegație condusă de Daisy Liu, PIESAT International Division, International Project Manager.

Au fost reiterate parteneriatul pe care Politehnica îl are cu PIESAT, legătura între potențialul academic al universității din Timișoara, promovarea soluțiilor PIESAT atât pentru UPT cât și Europa de Est, cooperarea în domeniul R&D și alte proiecte internaționale, stabilindu-se jaloanele cooperării în vederea stabilirii unui centru de cercetare geospațial în cadrul UPT.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Îngheţatei Bune, la Muzeul Satului din Timișoara


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *