Unii la simulare, alții la… plimbare

elevi cu masca

Aproximativ 6.000 de elevi din Timiș se pregătesc să susțină, săptămâna viitoare, simularea pentru examenul de Bacalaureat.

În realitate, nu se știe câți dintre ei o vor putea face efectiv. Și nu din vina lor.

Nesincronizările punctelor de vedere ale ministrului educației și ministrului sănătății cu privire la desfășurarea actului educațional în actualul context epidemiologic a dat naștere, încă de la începutul anului școlar, nu doar unei serii constante de controverse, ci și a unor acte normative care, în loc să reglementeze concret condițiile de desfășurare a procesului instructiv sub toate aspectele sale, au complicat și mai mult lucrurile.

Simulările și examenele naționale, programate a avea loc în următoarele două săptămâni, au reprezentat un subiect de discuție care nici astăzi nu a fost tranșat, tocmai din cauza acestor dispute între cei doi oficiali. Ba să se renunțe la ele dacă rata de infectare este mare, ba să se desfășoare online în anumite situații, ba să fie susținute doar de către unii elevi ș.a.m.d.

Conform ultimelor date oficiale, simulările nu se pot desfășura cu prezența fizică a elevilor în localitățile în care rata de infectare depășește 6 la mia de locuitori. În județul Timiș sunt 17 localități (conform datelor furnizate, astăzi, de autorități) care se află în această situație, prin urmare, dacă rata de infectare nu scade sub acest prag, jumătate dintre cei care ar trebui să susțină simularea nu o vor putea face.

Problema, care nu este doar a Timișului, a fost prezentată Ministerului Educației spre analiză, urmând ca ministrul Sorin Cîmpeanu să se pronunțe oficial cu privire la acest aspect. ”Cred că soluția este ca inspectoratul școlar, în funcție de situația epidemiologică, să desfășoare această simulare în condițiile în care intrăm într-o zonă de siguranță cât de cât – și mă refer, aici, la scenariul roșu. (…) Dacă situația va persista și de luni încolo (n.r.- prelungirea măsurii de carantinare pentru Timișoara și zonele periurbane) numai 19 unități de învățământ liceal din județul Timiș vor susține probele la simularea la examenul de Bacalaureat”, a precizat inspectorul școlar general Marin Popescu.

Potrivit calendarului oficial, săptămâna viitoare va avea loc simularea pentru Bacalaureat, urmând ca cea pentru Evaluarea Națională să se desfășoare începând cu data de 29 martie. Așadar, prima probă scrisă pentru elevii din clasele a XII-a și a XIII-a a fost programată pentru luni, 22 martie, la limba și literatura română. Pe 23 martie, este programată proba scrisă obligatorie a profilului, pe 24 martie, proba la alegere a profilului și specializării, iar pe 25 martie, proba scrisă la limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi afișate pe 31 martie și nu pot fi contestate.

Notele obţinute nu se trec în catalog decât la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui.

”În județul Timiș, în cele 55 de unități de învățământ liceal de stat și particular, sunt organizate centre de examen, pentru simularea probelor scrise. În cazul în care se va prelungi starea de carantină, în 36 de licee din localitățile carantinate simularea nu se va desfășura în perioada prevăzută de calendarul mai sus menționat”, a transmis conducerea Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

sursa foto: ibcces.org


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *