
Unic în România, ceasul floral din Timișoara a fost distrus de nepăsarea autorităților locale. Foto
Construit în anii ’70, ceasul floral din Timișoara – unic în felul lui în România – a fost un proiect local care s-a pliat într-atât de frumos pe tot ceea ce reprezenta orașul, încât a fost asimilat imediat în ansamblul simbolurilor definitorii pentru timișoreni.
Amplasat în zona centrală, cadranul orologiul era ornat cu flori naturale, cifrele care indicau ora fiind modelate din arbuști ornamentali de mici dimensiuni, cu frunziș semipermanent.
În spatele ceasului, funcționa o mică cofetărie cochetă, cu terasă.
Deși realizat în perioada comunistă, iar orașul, denumit odinioară ”Mica Viena”, nu a mai cunoscut o ascensiune fulminantă ca în timpul ocupației habsburgice și austro-ungare, autoritățile locale s-au străduit să-l îngrijească și să-l mențină funcțional.
Timișorenii se mândreau cu această bijuterie unică prin întregul său concept în țară, iar turiștii căutau să-și imortalizeze trecerea prin oraș fotografiindu-se lângă ceasul floral, ce apărea inclusiv pe ilustratele Timișoarei.
Mecanismul ceasului a funcționat până aproape de anul 2010. Autoritățile locale care au preluat, mai apoi, administrarea orașului nu au mai fost interesate să-l repună în funcțiune, socotind că altele sunt prioritățile, dar s-au îngrijit ca spațiul să aibă parte de plantări periodice și să fie plivit de buruieni.
Din 2020, odată cu instalarea noii conduceri la Primăria Timișoara, aceeași și în prezent, ceasul floral a devenit într-atât de nesemnificativ pentru autoritățile locale, încât nu doar că nu l-au repus în funcțiune (deși o organizație a reușit să strângă banii pentru achiziția unui nou mecanism), dar a fost abandonat complet.
Iar spațiul care găzduia cofetăria s- transformat într-o paragină utilă pentru oamenii străzii.
Și totuși, refacerea ceasului a constituit un punct prezent an de an pe ordinea de zi a consiliului local. Edilii aflați la conducerea primăriei și consilierii care le reprezintă interesele, străini de spiritul Timișoarei, au refuzat, însă, să îi redea strălucirea.
Astfel, nestingherită, natura și-a făcut de cap, încât cu greu ai putea spune astăzi că în acel loc, distrus de timp și de buruieni, a fost, cândva, un ceas floral…
Nu mai intereseaza pe nimeni….nu iese nimic….iar frumosul a fost înlocuit cu tot felul de ….aberații.
il doare undeva pe Fritz de Timisoara si de ceasul floral