
Statul român cere, în 2015, o garanţie de 4 ani pentru tronsoanele de autostrăzi scoase la licitaţie. Chiar şi înainte de acest termen, şoferii ajung să-şi strice maşinile în gropile din asfaltul turnat de curând. Pe de altă parte, există drumuri construite de romani acum circa 2.000 de ani care se mai păstrează şi astăzi în stare bună. Care erau secretele drumarilor romani?
“Proiectare şi execuţie pentru realizarea autostrăzii Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea, Secţiunea 2A: Ogra – Câmpia Turzii, Lotul 1: Câştigător desemnat: Asocierea SC GEIGER TRANSILVANIA SRL – WILHELM GEIGER GmbH & Co.KG; Valoare: 55.782.941,89 lei fără TVA; lungime traseu: 3,6 km; durata de execuţie: 16 luni (4 luni proiectare şi 12 luni execuţie); PERIOADA DE GARANŢIE: 4 ANI”, aşa sună un anunţ din luna ianuarie 2015 al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Informaţia “senzaţională” din acest anunţ este termenul de garanţie de 4 ani. Aceast termen este o regulă pentru autostrăzi, dar pe drumurile judeţene şi cele din oraşe, garanţia este, frecvent, coborâtă până la o perioadă de 2 ani. Cam cât are şi un televizor.
“Drumarii” din România au ajuns la performanţa ca nici acest termen să nu-l respecte. De exemplu, tronsonul de autostradă Arad-Timişoara a fost recepţionată de CNADNR la începutul lunii august 2013. De atunci şi până acum, autostrada a necesitat cam două-trei reparaţii pe an, din cauza gropilor care se formau în asfalt.
VEZI MAI MULTE PE adevarul.ro