Una dintre cele mai frumoase clădiri din Timişoara, veche de peste 100 de ani, renovată de un italian – FOTO

Casa Brück

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Timişoara este Casa Brück, construită în urmă cu peste 100 de ani, în stilurile Art Nouveau şi Secession. Imobilul din Piaţa Unirii şi-a regăsit gloria de odinioară graţie unui italian care şi-a convins vecinii să investească 300.000 de euro în renovări.

Povestea Casei Brück face parte din proiectul ”Poveste Urbană”, lansat de Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro, cu sprijinul ING Bank, care îşi propune să scoată la lumină poveştile caselor vechi, adevărate comori arhitecturale, ce se pierd însă în zgomotul cotidian.

Casa BrückCasa Brück din Timişoara se află pe strada Mercy nr. 9, colţ cu Piaţa Unirii. Imobilul a fost construit în anul 1910 de arhitecţii Székely László şi Arnold Merbl, la propunerea proprietarului de la acea vreme, farmacistul Salamon Brück.

Istoricii timişoreni spun că atunci când a fost începută construcţia clădirii unul dintre arhitecţi, Arnold Merbl, şi-a ridicat în zonă o baracă din lemn care într-o seară a fost spartă de un grup de hoţi ce sperau să găsească sume mari de bani în interior, însă în loc de bani au descoperit doar un birou gol.

Clădirea, formată din subsol, parter şi trei etaje, a fost construită în stilurile Art Nouveau şi Secession şi are motive folclorice maghiare.

Pentru faţadă au fost folosite ca ornament plăci ceramice cu motive folclorice maghiare, generalizate la arhitectura Secession din Ungaria, iar pe frontonul casei, care aminteşte de construcţii din Budapesta, sunt inscripţionate literele „BS”, reprezentând iniţialele primului proprietar, Salamon Brück.

Fundaţia imobilului este din cărămidă, la fel şi zidurile care au o grosime de 70 de centimetri, în timp ce tavanul este prevăzut cu bolţi.

După construirea casei, în 1910, Salamon Brück a deschis o farmacie la parterul imobilului, care funcţionează şi acum şi care păstrează încă o parte din mobilierul original. Pe partea superioară a vitrinei frontale este inscripţionat cuvântul „Farmacie” în limbile română, maghiară şi germană.

De-a lungul timpului, clădirea s-a degradat, iar faţada nu a mai avut strălucirea de odinioară. Cu toate acestea, un cetăţean italian, Gianluca Testa, venit cu afaceri la Timişoara în anul 1997, s-a îndrăgostit de Casa Brück şi şi-a spus că o asemenea bijuterie trebuie renovată.

Acum, la etajele Casei Brück sunt amenajate apartamente deţinute de mai mulţi proprietari, iar la parter sunt spaţii comerciale.

Primul pas făcut de italian a fost să îşi cumpere un apartament în imobil. S-a întâmplat în anul 1999. Apoi, încetul cu încetul, şi-a lămurit vecinii că este cazul să pună mână de la mână şi să repare imobilul, fără să aştepte sprijin de la autorităţi.

Gianluca Testa„Eu am făcut demersurile pentru a obţine autorizaţiile necesare. Fiind vorba de un imobil istoric, nu a fost simplu deloc, pentru că părea că primăria nu are interes. A durat aproape trei ani şi jumătate, timp în care am primit patru refuzuri nejustificate, dar m-am ambiţionat mai ales că patrimoniul nu e numai economic, ci şi istoric în acest caz. Fiind proprietar, m-am ambiţionat, aşa cum spuneam. Am vrut să fie respectate toate componentele tehnice: materialele, culorile, tot. Am colaborat bine cu Direcţia de monumente istorice din cadrul primăriei privind culorile originale şi elementele care s-au reconstruit, inclusiv faianţa şi gresia, cele originale, care în timp s-au distrus”, a povestit Gianluca Testa.

Omul de afaceri italian spune că este mulţumit că a reuşit să repare şi interiorul imobilului, care este „o minune”.

„E o poveste care s-a sfârşit bine. Mă bucur că am reconstituit-o. Am făcut şi casa scărilor, e o minune. Am respectat absolut tot, am refăcut inclusiv în camere”, mai spune Testa.

Citeşte şi:

Incredibil! Ce se întâmplă dacă pui Cola peste aripioarele de pui atunci când le prăjești

 

„Repararea imobilului a costat 300.000 de euro, iar în clădire sunt cinci sau şase apartamente. Am împărţit banii şi am refăcut clădirea. Procesul nu e complet terminat, pentru că aşteptăm să se refacă Piaţa Unirii (în Piaţa Unirii din Timişoara sunt lucrări de schimbare a reţelelor de apă şi canalizare în cadrul unui proiect privind reamenajarea centrului istoric – n.r.), să se reconstituie canalizarea. Pentru că reţeaua era înfundată, o parte din faţadă s-a stricat din cauza umezelii. Aşteptăm acum să se rezolve ca să înlocuim ultima faianţă”, a spus Gianluca Testa.

Continuarea pe mediafax.ro .


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Una dintre cele mai frumoase clădiri din Timişoara, veche de peste 100 de ani, renovată de un italian – FOTO

Lasă un răspuns