Un torţionar al limbii române, deghizat în angajat al primăriei

Deseori, când primesc câte un răspuns de la primărie, indiferent de la care dintre zecile de direcții, servicii și birouri care alcătuiesc supradimensionata organigramă a principalei instituții a orașului, timișorenii au de ales între a se revolta sau a se amuza.
V-am prezentat, în toamna trecută, o capodoperă stilistică semnată de șeful fără examen al Poliției Locale Timișoara, Dorel Cojan, care reușea contraperformanța ca, într-un răspuns întins pe două pagini, să nu comunice nimic concret petiționarului. Absolut nimic!

Întâmplarea face ca exact același cetățean să primească, zilele trecute, un răspuns și din partea Biroului Autorizare Acivități (așa scrie în antet) Comerciale și Gestiune Spații Publicitare al Primăriei Municipiului Timișoara, pe tema neregulilor săvârșite în ridicarea celebrei terase a lui Antonio Passarelli din Parcul Alpinet, demolată recent de municipalitate.

 

Scrieți după dictare: am-pla-sa-ment!

Răspunsul este împânzit cu gafe grosolane de exprimare, unele comise, probabil, din neatenție, altele în mod clar din neștiință. Știm, numai cine nu muncește nu greșește, i se poate întâmpla oricui, însă zecile de erori din acest comunicat sunt, totuși, prea multe.

Seria „scăpărilor” a început, cum menționam mai sus, încă din antet, pentru ca, în prima frază, să întâlnim deja cuvinte precum „dumnevoastra” sau „urmataoarele(nu ne referim la absența diacriticelor, ci la lipsa literelor sau la surplusul acestora). Urmează o repetiție de efect – „amplasarea unor amplasamente” -, după care, probabil epuizat de scrierea unui cuvânt atât de lung, autorul ne aduce în atenție „propunerea amplasamnetentelor și amplaamnte în suprafață de…„.
Accentul pe… acent

În paragraful următor petiționarul află despre o „oferat diverificata”, precum și de existența cuvântului „acent”. Noul paragraf îl anunță pe timișorean că „stabilirea amplasamentlor a fost făcută în conconrdanță cu prevederile legislative„, iar mai la vale dă peste o înșiruire de erori: obligațiia ca suprafața cumulate a acestaora„. Funcționarul primăriei care a întocmit depeșa are, totuși, o greșeală preferată: în stabilirea amplasmntelor, „adjudecatraul amplasamnetului”.
De asemenea, autorul n-are nici o reținere în a poci denumirea firmei care a ridicat construcția, „Antonio” devenind „Antonyo”, iar „Banqueting” primind cadou un „t” în coadă: „Banquetingt”. Delirul continuă: Serviului Disciplina în Construcții„, „în cuprinul căreia„, „inatvertentele constatate”, „cheltuelile de desfințare„, „solicitarea petentului de a definii termenului„, „ansamblu din materaiele ușoare„, „va stabilii condițiile„, „discomfort fonic”…

 

Asediul „primatelor”

În fine, comunicatul se apropie de mult așteptatul sfârșit, dar și pe ultima sută de metri, funcționarul emitent nu ezită să înșire mărgăritarele, culminând cu sfatul final pe care i-l dă intermediarului răspunsului, Direcția Comunicare din cadrul PMT : „Informațiile furnizate au la bază documentele și datele pe care Biroul (…) le deține iar în cazul în (lipsește cuvântul „care” – n.r.) aceste acestea nu acoperă toate punctele solicitate de către petent, vă rugăm să completați răsunsul cu informațiile primate de la celelalte direcții„.

Nu știm cum se fac angajările în primărie, putem doar bănui, însă, într-un oraș care dorește să-și adjudece titlul de capitală culturală europeană, nu credem că este exagerată pretenția ca funcționarii municipalității să nu fie extrași dintre personajele care au făcut până și grădinița la seral…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

8 thoughts on “Un torţionar al limbii române, deghizat în angajat al primăriei

  1. Inca va mai luptati cu terasa demolata? In timp ce smecherii dau terenuri pe prietenii. Mare e gradina lui Dumnezeu!

    1. Articolul va deveni interesant cand cineva fara autorizatie sau cu o autirizatie obtinuta fraudulos isi va ridica o hardughie sub geamul dumneavoastra! Atunci in mod sigur veti urla ca nu se respecta legea. Cat despre analfabetii platiti din bani publici poate dvs. aveti interesul sa fie…promovati!

  2. Scrieti cu subiect si predicat (nume prenume) despre cine este vorba, nu generalizati incompetenta , petentul este Maier ( un reclamagiu ce a lucrat in cadrul serviciului si care este nemultumit de tot ce misca ) si respondent Daniel Cristian Frantescu (jurist de profesie) care sta mai mult prin baruri in timpul programului de lucru, asemenea sefului sau spagar si incompetent Petrovici Ilie (promovat in functie de nasa sa sefa Serviciului RU si sustinut politic de Robu dupa ce s-a inscris in PNL).

    1. Parca mai bine „un reclamangiu nemultumit de tot ce misca”, in urma reclamatiei caruia s-a inlaturat un abuz al administratiei, decat functionari publici cu calitate indoielnica, „care stau mai mult prin baruri in timpul programului de lucru, spagari si incompetenti, sustinuti pe baza de nepotisme”.

Lasă un răspuns