Uszoda, o ruină fără ferestre

Deocamdată, nu se poate constata nimic nou la vechea bază de natație din Parcul Central, aflată la doar doi pași de Primăria Timișoara. Odinioară un important centru sportiv, în cadrul căruia mii de copii din oraș au deprins înotul, fiind utilizat și ca ștrand, baza de la Uszoda a ajuns, după ce a fost neglijată timp de peste 20 de ani, o ruină fără ferestre, plină de gunoaie și de grafitti, pe care doar persoanele fără adăpost o mai frecventau.

Aflat mult timp în administrarea Clubului Sportiv Școlar nr. 1, dar, de fapt, în proprietatea Ministerului Educației, fostul ștrand ultracentral a avut parte și de planuri mărețe, în urmă cu aproape zece ani. S-a vorbit, la acea vreme, despre construirea, în perimetrul Uszoda, a unui bazin olimpic acoperit, cu o capacitate de 1.000 de locuri și cu o valoare de patru milioane de euro.

Ideea era una foarte generoasă (nici acum Timișoara nu are un bazin de dimensiuni olimpice), dar nu a fost pusă în practică, din cauza unor probleme cu avizele de mediu și cu constructorul.

În patrimoniul municipalității

Conducerea Primăriei Timișoara a declarat, în repetate rânduri, că este gata să se ocupe de Uszoda, în cazul în care ștrandul i-ar intra în patrimoniu. Acum un an, a început chiar un șir de amenzi pentru CSȘ 1, pentru lăsarea în paragină a unei proprietăți. Iată însă că acum câteva luni Uszoda a fost trecută în administrarea primăriei.

„Terenul și baza de la Uszoda au intrat de câteva luni bune în patrimoniul municipalității. Am cerut unui arhitect – fără bani, lucrează pro bono – să vină cu niște idei cu privire la amenajarea acestui spațiu. După aceea, vom da drumul unei licitații”, a declarat recent primarul Nicolae Robu.

Parcul Central din Timișoara nu are prea mult noroc la amenajări, deși este situat într-o zonă foarte frecventată a orașului și ar putea deveni mult mai atractiv. Pista de skateboard, care ar fi trebuit amenajată tot în această zonă, a fost abandonată, deocamdată, din cauza unor încurcături cu constructorul.

Acum doi ani, municipalitatea a lansat ideea unei reabilitări complete a parcului, în două variante: vieneză sau englezească. Sondajul lansat printre timișoreni a înclinat spre modelul de grădină vieneză, dar de atunci nu s-a mai auzit mare lucru despre Parcul Central, acesta rămânând tot în variantă… balcanică. Este de presupus că viitoarele amenajări de la Uszoda vor ține cont și de planul general de modificare a întregului parc.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Uszoda, o ruină fără ferestre

Lasă un răspuns