Un timișorean susține că în Dumbrăvița se fac bani grei din deghizarea unor terenuri intravilane în extravilane

Un timișorean care a cumpărat, în urmă cu 20 de ani, împreună cu o altă familie, o bucată de teren intravilan în comuna Dumbrăvița, două locuri de casă, de 624, respectiv 705 metri pătrați, susține că primăria din localitate „a făcut, prin Serviciul Urbanism, fel de fel de giumbușlucuri, falsuri, încât plațurile noastre s-au evaporat”…

CITEȘTE ȘI: S-a stins din viață un renumit medic timișean

Domnul Petru Nicolicea-Paidola, omul în cauză, ne-a mărturisit că, după ce a plătit ani în șir impozite pentru terenul respectiv, s-a trezit că a rămas fără el. În sensul că acea suprafață a ajuns – din cauza unei erori de măsurare sau a unei stratageme – în proprietatea altor persoane, care și-au construit case acolo.

Reușind să identifice, însă, în imediata vecinătate a terenului „evaporat”, o parcelă a comunei Dumbrăvița, Petru Nicolicea-Paidola și celălalt coproprietar au intentat o acțiune în justiție, de revendicare imobiliară, în scopul de a fi despăgubiți pentru terenul dispărut cu suprafața de teren de 1.329 de metri pătrați reprezentând cele două locuri de case.

CITEȘTE ȘI: Pedeapsă pentru tânărul care şi-a ucis soţia la Timişoara: ‘Ţi-am spus să nu mă înşeli’

Doar că în acest proces a intervenit o anume Etelca Doboșan, domiciliată în Germania și despre care domnul Nicolicea susține că ar avea… 91 de ani, doamna în cauză revendicând, și ea, terenul respectiv, în baza unei sentințe definitive a instanței de judecată.

Însă, precizează domnul Nicolicea, într-o plângere penală depusă la DNA Timișoara, Etelca Doboșan trebuia să primească două hectare de teren extravilan, nicidecum intravilan.

Petru Nicolicea-Paidola susține că doamna respectivă a fost pusă în posesie de către Comisia locală de fond funciar cu 4.575 de metri pătrați de teren extravilan, care, de fapt, ar fi teren intravilan! Într-adevăr, ajunși la fața locului, am constatat că fâșia de 16 metri lățime și 130 de metri lungime identificată de domnul Nicolicea, pe care o revendică și doamna Doboșan, este adiacentă Străzii Cetinei și este înconjurată de case, aflându-se practic în intravilanul comunei Dumbrăvița.

Tot ce-i posibil ca, acum 30 de ani, la momentul apariției Legii 18/1991, terenul respectiv să fi fost amplasat în extravilan, dar de-atunci lucrurile s-au schimbat, comuna s-a extins considerabil, astfel că acolo unde a fost pe vremuri câmp acum este zonă de case.

Fâșia de teren lată de 16 metri și lungă de 130 de metri (în chenar roșu în fotografia din stânga) se află, în mod evident, în intravilanul comunei Dumbrăvița

Asta nu înseamnă însă că Dumbrăvița nu mai are teren extravilan în adevăratul înțeles al cuvântului, mai are, dar, cum-necum, bătrâna din Germania a fost pusă în posesie exact cu suprafața aceea care poate să se numească pe hârtie extravilan, dar în realitate este teren intravilan toată ziua.

Domnul Nicolicea-Paidola are și o explicație pentru punerea în posesie cu exact acea suprafață a doamnei Doboșan, cităm din plângerea penală: “Pentru că un hectar de teren extravilan poate costa maxim 50.000 de euro, adică 5 euro / metru pătrat, pe când terenul intravilan costă în jur de 140-150 euro/ metru pătrat, bani din care se pot înfrupta toți”.

Timișoreanul rămas fără terenul cumpăra susține, în plângerea adresată DNA, că acest caz nu este unul singular: “În cadrul Comisiei Locale de Fond Funciar a Comunei Dumbrăvița, s-au emis în ultimii ani mai multe procese-verbale de punere în posesie a persoanelor îndreptățite să primească teren în perimetrul Comunei Dumbrăvița.

În general, aceste persoane au obținut dreptul de a fi puse în posesie prin sentințe judecătorești definitive pe diferite amplasamente (în general vechile amplasamente) din extravilanul Comunei Dumbrăvița, adică teren extravilan arabil”.

În continuare, susține domnul Nicolicea-Paidola, aceste persoane au vândut aceste terenuri înainte de a intra în posesia lor, exact la membrii unei rețele bine puse la punct, care, cu ajutorul unor documente false, “intră în posesia unor terenuri foarte valoroase aflate în intravilanul Comunei Dumbrăvița, zicându-le teren extravilan”.

Mingea este acum în terenul procurorilor, rămâne de văzut dacă aceștia vor încerca să destructureze această rețea subterană sau se vor mulțumi doar să urmărească cu atenție și îngrijorare evoluția evenimentelor…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

3 Comments
viorica bocancea 8 aprilie 2020
viorica bocancea nu numai ca dna etelca dobosan primeste teren intravilan , domniasa avand dreptul la teren extravilan, dar acel teren la care avea dreptul, este la sute de metri distanta de terenul ce i a fost atribuit , a fost pusa in posesie, ori familiile nechiti, nicolicea si bocancea, detin drepturi asupra unor suprafete de teren, ce exista la dispozitia primariei dumbravita, in chiar vecinatatea terenurilor celor trei familii. Este teren fara proprietar!!! disponibil!!! Ori primaria dumbravita, vaduveste de proprietate cele trei familii, proprietare a unei suprafete intravilana, primaria avand acea suprafata de teren disponibil, in chiar vecinatatea proprietatii ce o au identificata si intabulata, si aduce si pune in posesie o proprietara de teren extravilan, teren ce-l are in acte la sute de metri de locatia disputata!! si o aduce in terenul intravilan, lasant fara proprietate cele trei familii!!!!
Novacovici 21 decembrie 2019
La ce preturi a ajuns metru patrat,este loc si pt procurori sa manance o paine din imparteala.... nu va faceti sperante ca se va face dreptate,are grija Mimi de ei.
Sorin 4 aprilie 2019
Si in Timisoara, Dlui Primar Robu Nicolae ii e dor de niste audieri la DNA. În curând o sa dea cu subsemnatul împreună cu arhitectul se Ciurariu Emilian, despre presiunile pe care le fac asupra inspectorilor de specialitate sa semneze autorizatii de construcție, unor dezvoltatori imobiliari, fără a fi respectate minimale condiții de legalitate. Nu înseamnă ca dacă gasesc Acari Păun ei nu raspund penal....dimpotrivă, lumea nu e poastă, probele se obțin ușor și se păstrează.