Un timișorean este între primii 20 de proprietari de terenuri agricole din țară

Ungaria are planuri de expansiune: port la mare, terenuri agricole la vecini, dominaţie energetică

Un timișorean este între primii 20 de proprietari de terenuri agricole din țară. Ei deţin în total o suprafaţă de 248.683 de hectare, adică 2,5% din suprafaţa arabilă toată a României, potrivit datelor APIA, citate de ZF. Pământul deţinut de aceştia este comparabil cu întreaga suprafaţă agricolă din judeţul Cluj (234.000 hectare) sau din judeţul Satu Mare (236.000 hectare).

Cei mai mari proprietari de terenuri arabile sunt arabii de la Al Dahra, care deţin ferma Agricost din Brăila, care are un contract de concesionare pentru cultivarea a 57.000 de hectare de teren agricol, practic toa­tă suprafaţa agricolă din Insula Mare a Brăilei.

Pe următoarele poziţii se află Inter­ce­real, companie preluată anul trecut de Augustin Oancea, proprietarul companiei din domeniul energiei Tinmar Energy de la Ioan Niculae, care lucrează circa 23.500 de hectare, conform ultimelor date ale ZF, şi JD Agro Cocora, deţinută de oameni de afaceri danezi.

În 2018, JD Agro Cocora avea în pro­prietate 12.000 de hectare de teren, po­tri­vit datelor declarate la acel moment la APIA.

CITEȘTE ȘI: Imagini apocaliptice în Grecia – Insula Evia este în flăcări (video)

„Sintagma «noi vrem pământ» este încă va­lidă. Există o dorinţă mai mare din partea marilor proprietari să cumpere teren, pentru că au şi o putere mai mare de cumpărare, dar şi cei mici se extind încet, încet.

Acum, vân­zarea de terenuri e blocată din cauza le­gis­laţiei, dar există înţelegeri, iar tranzac­ţiile au fost amânate“, a spus Ovidiu Bucătaru, CFO în cadrul Grup Şerban Holding, din care face parte şi Interagro­ali­ment, compa­nie care lucrează peste 13.000 de hectare.

În top 20 de proprietari de terenuri sunt jumătate români şi jumătate străini. Printre antreprenori, alături de Augustin Oancea sunt Petru Corvin Mateiu din judeţul Timiş, Mihai Anghel din judeţul Dolj şi Nicolae Şerban din judeţul Bacău.

În 2012, la vârf se aflau companii româneşti. Atunci, marii fermieri ai României erau Culiţă Tărâţă, Adrian Porumboiu şi Ioan Neculaie, potrivit Mediafax.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *