Imagini apocaliptice în Grecia – Insula Evia este în flăcări (video)

Imagini apocaliptice în Grecia - Insula Evia este în flăcări (video)
Pompierii greci, ajutaţi de colegi din România şi Ucraina, luptă pentru a 12-a zi contra violentelor incendii de pădure care au cuprins insula Evia. Incendiile s-au domolit în nordul Atenei, informează AFP.

Sute de persoane au fost evacuate de pe insula Evia (la 200 de kilometri est de Atena), a doua cea mai mare insulă grecească. Acolo, mii de hectare de pin au fost distruse de flăcări. Și continuau să ardă şi duminică dimineaţă.

Evia este o imensă insulă muntoasă acoperită de pini care atrage în mod obişnuit turişti greci şi străini. Dar este un coşmar pentru pompieri, deoarece are relieful abrupt şi accidentat.

263 de pompieri greci, ajutaţi de 66 de vehicule şi 200 de colegi din Ucraina şi România, au fost trimişi duminică dimineaţă în nordul insulei. Împreună cu şapte avioane şi elicoptere bombardiere de apă, ei luptă cu incendiile.

Flăcările au cuprins case din satele Ellinika, Vasilika şi Psaropouli, după ce au distrus sute de locuinţe în regiune.

Feriboturi şi nave militare au fost în alertă pe coastă în caz de noi evacuări ale populaţiei. În acest timp, zeci de locuitori au fost recuperaţi de pe o plajă înconjurată de flăcări, duminică, conform agenţiei ANA.

Cazare temporară pentru 2.000 de persoane

Sâmbătă, a fost asigurată cazare temporară pentru 2.000 de persoane evacuate de pe Evia. Informația a fost confirmată de vice-ministrul Protecţiei civile, Nikos Hardalias.

Cincizeci şi cinci de focare active, dintre care cinci majore, au fost raportate sâmbătă în Grecia lovită de o caniculă excepţională.

Situaţia s-a stabilizat în nordul Atenei, unde incendiul, care a devastat mai multe localităţi de marţi, s-a domolit duminică dimineaţă, potrivit pompierilor.

Dar în Peloponez, în sud-vestul ţării, principalele focare din regiunile Mani, Illia şi Messina, unde mai multe sate au fost evacuate sâmbătă, sunt încă active.

Mai mult de 56.000 de hectare au fost devastate în aceste ultime zece zile în Grecia. În jur de 1.700 de hectare au fost arse în medie în aceeaşi perioadă între 2008 şi 2020.

 

 

 

 

 

 

 

stiripesurse

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns