Un tânăr din vestul țării a câștigat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Chimie

Un tânăr din vestul țării a câștigat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Chimie

După ce a terminat șef de promoție liceul – Colegiul „Moise Nicoară” din Arad – și a luat media 10 la bacalaureat, Tudor Lile a mers la București să participe, dintr-un amfiteatru de la Universitate, la Olimpiada Internațională de Chimie, organizată de Japonia, dar susținută online. A luat medalie de aur, după ce acum doi ani a reușit medalia de argint la același concurs.

Deși a avut aproape 10 pe linie, el crede că elevii trebuie să poată avea mai multă libertate în liceu să aleagă ce materii să studieze și admite că „nu este pentru toată lumea” chimia. Află din interviu ce spune despre propunerea unui examen de admitere la liceu sau modificarea bacalaureatului și ce ar schimba la sistemul de învățământ, dar și de ce a ales să studieze la o facultate din străinătate, conform HotNews.ro.

Palmaresul lui Tudor Lile:

Medalie de aur în 2021 la Olimpiada Internațională de Chimie din Japonia (organizată online, fără probă practică). Medaliat cu argint la Olimpiada Internațională de Chimie de la Paris și medalia de argint la Olimpiada Internațională „Mendeleev” de la Sankt Petersburg, în 2019.

– Ești la a doua medalie la olimpiada internațională de chimie, după cea din 2019. În 2020 România nu a putut participa din cauza pandemiei. Te întreb ca pe un sportiv la jocurile olimpice – cum te simți, cât de greu este să iei medalie la un astfel de concurs?

Cred că pentru mine de acum câțiva ani a fost un vis împlinit. Mă bucur, este un sentiment fain, ești liniștit că ai făcut ceva și poți fi mândru de rezultatele tale.

Ce este cel mai greu la un astfel de concurs?

În general partea practică este mai grea, cumva ne-a avantajat că nu a fost partea practică. În general, pregătirea este cel mai greu lucru. Până ajungi acolo trebuie să depui foarte mult efort. Cu concentrarea nu prea ai probleme… Lumea se gândește că e mult cinci ore, dar ai chestii de făcut și nu îți dai seama cât de repede trec, pur și simplu ești într-o stare constantă în care noțiunea timpului se pierde. Te uiți numai câte minute mai ai.

Cum a fost experiența asta să susții olimpiada internațională de chimie în acest format, doar voi patru singuri într-o sală, în sistemul ăsta online?

A fost bizar. Nu eram obișnuiți. Și inclusiv până aici, probele de până aici pe care le-am dat de acasă și asta a fost ciudat. Bine, este mai puțin stresant pentru că ești într-un mediu familiar. Dar într-un fel îți și pare rău că nu ai parte de interacțiunea socială pe care o aveam, cu persoane din toată lumea, din 80 și ceva de țări. Lipsește chestia asta și se simte. Nu s-a simțit ca o olimpiadă internațională.

CITEȘTE ȘI: Timișoara și Cluj-Napoca ar putea deveni piețe de testare pentru maşinile autonome

Se poate face chimie online?

La nivel teoretic absolut se poate studia așa, e clar mai dificil și clar e mult mai captivant în momentul în care ai o parte practică să transformi din noțiuni abstracte în ceva ce poți vedea cu ochii în fața ta. Nouă ni se tot spune că sunteți olimpici dar nu ați gustat ce înseamnă chimia, care este de fapt o știință practică. Pentru că pe partea teoretică ajungem la un nivel mult mai avansat, decât practic. Partea practică e mai dificilă nu pentru că în sine este mai greu, ci pentru că nu punem la fel de multe ore în pregătirea asta. Nu este vina nimănui, pentru că totuși suntem elevi de liceu. La facultate o să avem oportunitatea să vedem.

Citește continuarea pe HotNews.ro

Foto: Facebook


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *