Un specialist în horticultură propune soluții pentru parcări în centrul Timișoarei

loga 2

Cu puțin timp în urmă, Primăria Timișoara era somată de Garda de mediu să replanteze, până la 15 aprilie, cei 50 de salcâmi tăiați de societatea Horticultura pe bd. C.D. Loga, pe baza avizului stabilit de o comisie ce a stabilit necesitatea acestei lucrări.

CITEȘTE ȘI: Crimă pasională în vestul țării. Un tânăr de 23 de ani și-a împușcat iubita în barul în care lucra aceasta, iar ulterior s-a sinucis!

Inginerul horticol Gheorghe Popa susține că s-ar fi așteptat ca locuitorii de pe această stradă să-și manifeste opinia față de această obligație impusă de Garda de mediu primăriei, pentru că aici – deși este sens unic – nu există nici un loc de parcare, în timp ce benzile înierbate dintre trotuare și carosabil au o lățime de circa 11 metri, iar oamenii își parchează mașinile pe ambele laturi ale străzii. Strada mai are și câte două rânduri de salcâmi, pe ambele laturi, „model peisagistic specific epocilor anterioare (cu 50-100 de ani în urmă), când automobilul nu devenise rege, în timp ce astăzi, devenind împărat, pune mari probleme locuitorilor întregului oraș”, spune domnul Popa. Tot el mai precizează că „din cei circa 400 de salcâmi și alte specii de aliniament, circa 70 mai au o înfățișare de arbore de aliniament, restul fiind cu coroane deformate, unilaterale și reduse ca volum, iar tulpinile au numeroase scorburi, sunt decojite, înclinate față de verticală, astfel că arborii au devenit inestetici și periculoși pe stradă”.
loga1
Ca inginer horticol cu peste 50 de ani de experiență în acest domeniu, Gheorghe Popa propune locuitorilor de pe Loga și instituțiilor ce apără mediul și peisajul orașului să accepte refacerea câte unui singur rând de arbori de aliniament pe fiecare parte a străzii, benzile înierbate să fie transformate în locuri de parcare între copacii plantați în alveolele străzii, iar din o sută în o sută de metri, pe fiecare latură a arterei, să se amenajeze platbande dreptunghiulare de 10-15 metri lungime cu trandafiri, arbuști ornamentali, flori perene și chiar anuale. Strada ar câștiga, astfel, un aspect peisagistic foarte ridicat, iar localnicii își vor parca mașinile fără nici o problemă, circulația devenind mai fluentă. O astfel de soluție ar fi bună și pe strada Crișul, aflată lângă Piața Karlsruhe, cu două sensuri de circulație și cu suma benzilor înierbate de circa șase metri. Și strada Crișul este aproape permanent blocată de staționarea autoturismelor pe ambele sensuri. Dacă benzile cu iarbă ar fi transformate în locuri de parcare, între arborii de aliniament, ar fi facilitate atât traficul rutier, cât și cel pietonal pe trotuare, dar și cel specificpistelor pentru biciclete.

„Situația acestor două străzi este comună în tot orașul. Căutarea unor soluții greoaie și costisitoare de parcare (subterane sau supraterane și etajate) nu face decât să nemulțumească, în viitor, locuitorii orașului. Faptul că aceste parcări complicate nu s-au făcut și în cartiere nu are cum să le arate cetățenilor inconvenientele folosirii lor”, mai spune specialistul.

Gheorghe Popa lansează, astfel, un îndemn la o dezbatere pe tema acestui nou mod de abordare a parcărilor de pe străzile orașului și cheamă la discuții atât municipalitatea, în calitate de organizator, cât și Prefectura Timiș și specialiști în protecția mediului, urbanism, arhitectură, silvicultură și horticultură.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Un specialist în horticultură propune soluții pentru parcări în centrul Timișoarei

  1. Are perfecta dreptate. In spate la Cetatii pana la Labirint, este un spatiu „verde” plin de boscheti. Intra acolo cel putin 200 de masini. Dar nu , primaria vrea spatii verzi. Soferii parcheaza pe trotuar iar oamenii merg pe strada. De fapt in tot orasul este aceiasi aiureala generata de functionarii de la mediu. Daca vrei sa fii ecologist mergi si planteaza padure, ca poate continuam ce au inceput bunicii nostrii la Padurea Verde. Inelul verde al Timisoarei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *