Un sit arheologic ce nu trebuie să lipsească de pe agenda turiştilor

Opatita

Satul Opatiţa, ce aparţine de oraşul Deta, a devenit, începând cu anul 2005, un punct de atracţie pentru arheologi, datorită descoperirilor efectuate.

Vechi documente au consemnat existenţa, între anii 1333 -1335, a unei parohii catolice din cadrul Episcopiei de Cenad. Un alt act, din 1445, indică existenţa unei biserici catolice în Opatiţa, închinată Fecioarei Maria. Ruinele de la Opaţiţa-Călăşturi au rămas aşa mult timp, până când primăria din Deta, în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, au finanţat lucrările de arhelogie medievală. Şantierul a început în anul 2005 şi s-a încheiat în 2008.

În urma săpăturilor arheologice, situl de la Călăşturi a devenit unul dintre obiectivele bănăţene extrem de importante ce datează din Evul Mediu. În satul timişean a fost identificată o necropolă medievală, fiind săpate 22 de morminte. Inventarul funerar sugerează o încadrare cronologică a necropolei în secolele XIII-XV. Fortificaţia are un plan rectangular, având colţurile rotunjite.

Au existat două şanţuri de apărare, separate printr-un val de pământ. Palisada era formată din cununi de bârne sau dintr-un gard dublu, în funcţie de orietare. Arheologii au descoperit şi urme ale unui turn ce era situat în zona de Nord-Vest, dar care a ars din cauza unui incendiu violent.

Locaţia în care se găseşte şantierul ar putea atrage mulţi turişti, fiind însă necesară şi montarea unor plăcuţe pentru a explica vizitatorilor semnificaţia fiecărui obiectiv.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *