Foto: Efectele secetei în Spania. Un „sat fantomă” a ieşit de sub ape după 30 de ani

Efectele secetei în Spania. Un „sat fantomă” a ieşit de sub ape după 30 de ani

Seceta majoră cu care Spania se confruntă a scos la iveală un „sat fantomă” care a fost sub ape în ultimele trei decenii. Satul Aceredo din regiunea Galiţia a reapărut de sub apele lacului de acumulare format de râul Limia pentru prima dată în 30 de ani, după ce seceta a golit un baraj.

Locuitorii satului au fost evacuaţi în 1992, pentru că aşezarea lor se afla în rezervorul lacului ce avea să se formeze după construcţia barajului hidroenergetic.

CITEȘTE ȘI: Concurs de fotografii vechi, ”îndrăgostite”

Seceta care a lovit Spania a scos de sub ape ruinele aşezării. Bunurile oamenilor au rămas încremenite în timp, aşa cum le-au abandonat în urmă cu 30 de ani. În mod incredibil, cişmeaua cu apă potabilă din sat încă funcţionează.

Lacul de acumulare Alto Lindoso din Spania este în prezent la 15% din capacitatea sa din cauza secetei, care s-ar putea agrava în săptămânile următoare, avertizează Ministerul Mediului.

„Parcă mă uit la un film. Am un sentiment de tristeţe şi cred că acesta este deznodământul. Seceta determinată de schimbările climatice va scoate şi alte localităţi la suprafaţă”, a declarat un fost locuitor, citat de The Guardian, potrivit Mediafax.

Beneficiile barajului sunt exploatate de Portugalia şi Spania, lacul de acumulare fiind extins pe teritoriul celor două ţări vecine. Ca răspuns la secetă, guvernul Portugaliei a ordonat ca şase baraje, inclusiv Alto Lindoso, să oprească aproape în totalitate utilizarea apei pentru producţia de energie electrică şi irigare de la 1 februarie.

Mergând pe solul noroios, crăpat de secetă în unele locuri, vizitatorii au găsit acoperișuri parțial prăbușite, cărămizi și resturi de lemn care au format cândva uși sau grinzi și chiar o fântână cu apă care încă curgea dintr-o țeavă ruginită. Lăzi cu sticle de bere goale erau stivuite lângă ceea ce fusese o cafenea, iar o mașină veche semidistrusă ruginise lângă un zid de piatră. De asemenea, imaginile filmate cu drona arătau clădirile abandonate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *