Un rus deschide focul într-o sinagogă din SUA, dar oamenii stau calmi. Unul s-a ridicat chiar să răspundă la telefon (video)

Un rus deschide focul într-o sinagogă din SUA, dar oamenii stau calmi. Unul s-a ridicat chiar să răspundă la telefon

Un rus deschide focul într-o sinagogă din SUA, dar oamenii stau calmi. Unul s-a ridicat chiar să răspundă la telefon

Incident tulburător în San Francisco, unde un neo-nazist rus a deschis focul într-o sinagogă plină, dar oamenii și-au păstrat un calm incredibil. Unul dintre ei s-a ridicat chiar să răspundă la un apel telefonic.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere sunt șocante: atacatorul intră în sinagogă și deschide la scurt timp focul, fără ca nimeni să fie însă rănit. Mai mult, oamenii care stau la masă dau dovadă de un calm incredibil, iar unul dintre ei se ridică pentru a răspunde unui apel telefonic, scrie Daily Mail, conform stirileprotv.ro.

Agresorul, un rus neo-nazist, a fost arestat la două zile după incidentul care a avut loc miercuri, 1 februarie.
Dmitri Mișin, de 51 de ani, a scos arma cu o zi înainte și într-un cinematograf, dar a fugit înainte de a fi prins de poliție.

Conturile online frecventate de rus indică faptul că bărbatul are afilieri de extremă dreaptă sau neo-naziste.

Atacul a avut loc miercuri seara la Centrul Schneerson, o sinagogă la care participă preponderent evrei vorbitori de limbă rusă. Imagini șocante îl arată pe Mișin fluturând pistolul, după ce i-a spus unuia dintre bărbații dinăuntru: „O să-ți arăt ceva”.

”Terorismul nu înseamnă neapărat comiterea de crime”

După ce s-a chinuit să armeze pistolul, rusul trage mai multe focuri în aer, în timp ce oamenii așezați în jurul mesei rămân complet calmi, unul dintre bărbați trecând chiar pe lângă Mișin, pentru a răspunde afară la un apel telefonic.

CITEȘTE ȘI: Focar de COVID-19 la Spitalul Județean Timișoara

În urma atacului, rabinul Alon Chanukov a declarat incidentul drept o crimă motivată de ură.

„Terorismul nu trebuie să însemne neapărat comiterea de crime. În mintea mea, ceea ce a făcut a fost că a venit și a realizat un atac terorist. A venit să terorizeze oamenii”, a declarat rabinul.

„Acțiunea este terifiantă. Să vină un străin și să înceapă să tragă în locul tău de cult, în locul tău unde ar trebui să te simți în siguranță”.

Postări tulburătoare pe rețelele de socializare, despre care se crede că ar fi de la Mișin, sugerează că incidentul a fost un atac țintit, atacatorul postând mai multe imagini de extremă dreapta sau naziste, inclusiv cu el în uniforma militară germană din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în zilele dinaintea atacului.

Atacatorul s-a pozat în uniformă nazistă

Pe 29 ianuarie, cu trei zile înainte de împușcături, un cont de Twitter care poartă numele lui Mișin a postat un videoclip cu ceva care ardea pe trotuarul din fața Centrului Schneerson.

Și cu doar o zi înainte de atac, contul a postat un afiș de propagandă nazistă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, pe care scria „Achtung-Jude”, tradus prin „Atenție, evreu”.

Mișin a postat apoi o fotografie din același cont, a doua zi după ce a atacat sinagoga, cu el însuși purtând o uniformă nazistă, cu o zvastica și o grenadă de mână.

Alte postări tulburătoare includ imagini cu schelete umane și un Mișin mai tânăr în uniformă militară, deși nu este clar în ce armată ar fi servit.

Un martor la împușcăturile din sinagogă, care a dorit să rămână anonim, a dezvăluit momentele terifiante care au condus la Mishin să deschidă focul miercuri seara.

Un alt congregant, Matthew Finklestein, a spus că oamenii încă procesează atacul de săptămâna trecută și explică reacția lor ciudată, de a nu fugi de bărbatul înarmat.

„Oamenii nici măcar nu și-au lăsat scaunele. Tipul ăsta mânuia o armă. Pentru că au fost paralizați de frică”, a spus Finkelstein.

Rabinul Chanukov a explicat că Mișin le-a vorbit pentru prima dată în limba rusă celor din interior și susține că bărbatul înarmat a spus ceva despre Mossad, agenția națională de informații a Israelului.

„Cred că s-ar putea să fi spus atunci: „Salută Mossad-ul din partea mea”, a declarat Chanukov.

Rabinul crede că, deoarece Mișin i-a abordat pe cei dinăuntru vorbind rusă, s-ar putea explica de ce nu au reacționat la foc, deoarece l-au văzut inițial ca pe un vizitator prietenos.

„Această persoană a fost văzută ca o persoană prietenoasă, ca o persoană care este probabil doar un evreu rus care a intrat de pe stradă”, a adăugat el.

Mișin a fost arestat vineri seara, după ce anchetatorii i-au percheziționat casa și au găsit dovezi care îl leagă de atacul asupra sinagogii.

Bărbatul este vizat de diverse acuzații, inclusiv deranjarea unei adunări religioase și uz de armă de foc.

În ciuda condamnării atacului de către rabinul Chanukov, se pare că Dmitri Mișin nu a fost arestat pentru suspiciunea unei crime motivate de ură.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *