Un proiect avangardist al instanțelor din vest, în pericol de a fi oprit

online

În urmă cu circa doi ani, Curtea de Apel Timișoara și Baroul Timiș au semnat un protocol de colaborare pentru facilitarea accesului online al avocaților, dar și al părților, la documentele din dosarele care-i privesc.

Această modalitate, implementată doar la nivelul instanțelor din Timiș și Cluj, a reprezentat un beneficiu enorm, în sensul că, pe baza unei parole, persoanele implicate într-o cauză puteau să trimită online documentele scanate și, totodată, să le studieze pe cele existente deja la dosar, fără să se mai deplaseze la arhivă.

Pentru Judecătoria Timișoara, însă, a fost nevoie de o suplimentare a numărului de personal, dat fiind volumul enorm de dosare care intră pe rolul instanței. Baroul Timiș s-a angajat, la acea vreme, să asigure salariile personalului contractual angajat în acest scop (la început au fost două persoane, în prezent a rămas doar una), întrucât Ministerul Justiției nu a alocat fonduri suplimentare pentru acest proiect.

Chiar dacă s-a dovedit util, mai ales pentru avocați, recent, actuala conducere a Baroului Timiș a decis ca, din toamnă, să nu mai prelungească această finanțare.

Noul decan, avocatul Sergiu Stănilă, a afirmat că decizia a fost luată din două considerente: potrivit legislației în vigoare, nu se poate prelungi la nesfârșit un astfel de contract și pentru că finanțarea personalului care se ocupă în momentul de față de preluarea documentelor transmise online, în opinia sa, ar trebui să revină Ministerului Justiției.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns