Șantierul Popa Șapcă, de la boicot la rațiune

timisoara 35

Cu câteva zile în urmă, primarul Timișoarei era de părere că șantierul Popa Șapcă este supus unui boicot, fie de niște „psihopați”, fie de „niște oameni de o habotnicie în rău ieșită din comun”, arătându-se hotărât să ia în calcul sesizarea organelor judiciare în această privință.

Nemulțumirea a venit din cauză că lucrările de pe Popa Șapcă au fost stopate de poliție, la sesizarea Direcției județene pentru cultură, pentru a se putea face cercetarea arheologică.

Puțin respect

Reacția Muzeului Național al Banatului la aceste cuvinte destul de tari nu a întârziat:

„Instituția noastră dezaprobă în mod categoric limbajul folosit de dl. primar Nicolae Robu la adresa arheologilor care își desfășoară activitatea numai în concordanță cu legislația aplicabilă domeniului și cu respectul cuvenit față de vestigiile istorice.
Pentru corecta informare a cetățenilor, strada Popa Șapcă din Timișoara se află în perimetrul sitului arheologic Palanca Mare (suburbia medievală a Timișoarei, perimetrul care păstrează vestigii din cetatea bastionară a Timișoarei), iar prezența vestigiilor arheologice în acest perimetru este cunoscută Direcției județene pentru cultură Timiș, atât prin descoperirile efectuate în a doua jumătate a secolului XX, cât și prin adresele Muzeului Național al Banatului.

Conform prevederilor legale privind protejarea patrimoniului arheologic național, zonele în care se află vestigii arheologice reperate și înscrise în Repertoriul Arheologic Național, cum este cazul suburbiei medievale Palanca Mare, se descarcă de sarcină arheologică în cadrul unor cercetări arheologice preventive, autorizate de Ministerul Culturii.

Din motive necunoscute instituției noastre, această procedură a fost înlocuită cu cea de supraveghere arheologică, procedură care s-a efectuat în paralel cu lucrările de excavare a firmei constructoare. Trebuie precizat faptul că supravegherea arheologică se efectuează doar în zonele de protecție din jurul unui sit arheologic deja delimitat și înregistrat în Registrul Arheologic Național sau acolo unde există potențial arheologic, în baza unor informații istorice sau de arhivă.

Această soluție a determinat eliberarea de către Primăria Timișoara a avizului de construcție, fără ca terenul pe care urma să se facă intruziunile să fie descărcat de sarcină arheologică. Instituția organizatoare a cercetărilor arheologice a fost Universitatea de Vest Timișoara.

Conform legii, Universitatea de Vest Timișoara a anunțat descoperirea vestigiilor arheologice și a solicitat oprirea lucrărilor arheologice, supravegherea arheologică urmând a fi transformată în cercetare arheologică preventivă. Dacă s-ar fi aplicat aceste proceduri și lucrările de pe str. Popa Șapcă ar fi fost precedate de cercetările arheologice preventive, posibil că nu s-ar fi blocat lucrările firmei constructoare.

Angajații Muzeului Național al Banatului au sprijinit solicitarea Universității de Vest Timișoara de a se aplica prevederile legale și au anunțat organele abilitate să cerceteze situația de fapt”, au explicat reprezentanții Muzeului Banatului.

„Să nu ne irosim în conflicte”

După ce a mai trecut timpul, se pare că și conducerea Primăriei Timișoara a acceptat situația așa cum e.

„La Pasajul Popa Șapcă se lucrează la piloții forați, în rest s-a dat dispoziție de sistare a lucrărilor, pentru a se efectua cercetarea arheologică. Ei au dat o replică, dar eu nu voi continua. Trebuie să fim oameni raționali. Evident că dacă sunt vestigii arheologice, trebuie să le recuperăm, iar arheologii vor decide.

Măsura a fost luată relativ recent. Inițial, se vorbea doar de supravegherea arheologică. Avem mult de lucru ca să ne irosim în conflicte. Eu consider că se putea face o restricție pe o porțiune mai restrânsă.

Nu începe lumea cu noi, acolo s-a săpat și s-a răs-săpat, au fost și alții care au lucrat acolo și au stabilit ce se află în zonă. Înțeleg când arheologii spun că vor să poarte de grijă tuturor relicvelor, și eu îmi doresc să nu se distrugă ceea ce este valoros și merită păstrat”, a declarat Nicolae Robu.

Deocamdată, pe șantier se lucrează la Bulevardul Antenei și la noua bretea care va face legătura cu strada Demetriade, în vecinătatea intersecției cu strada Baader, aceasta urmând să facă parte din Inelul 2 de circulație.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *