Un procuror timișean a fost pus să redeschidă urmărirea penală într-un caz închis în mod suspect

Parchet Judecatoria Lugoj

Articolul „Unii procurori din Timiş s-au obişnuit să denatureze adevărul„, publicat în ediția din 10 ianuarie a „Renașterii bănățene”, a încurcat socotelile doamnei procuror Monica Pop, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj. Așa cum vă relatam în articolul respectiv, procurorul de caz Monica Pop a semnat o ordonanță de clasare absolut scandaloasă, în care mistifica, fără scrupule, adevărul!

În urma sesizării făcute, în septembrie 2014, de mai mulți membri ai Asociației Agricole Comunitatea Urbarialiștilor din Jdioara (sat aparținând de comuna Criciova, aflat la o distanță de 20 de kilometri de Lugoj) pe adresa DNA Timișoara, cu privire la săvârșirea de către fostul președinte al asociației, Petru Crivineanțu, a infracțiunilor de gestiune frauduloasă și delapidare (este vorba de cheltuirea în scopuri personale, nu pentru întreținerea pășunilor pe care să poată paște animalele localnicilor, a banilor, peste 230.000 de lei, primiți în numele asociației de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Timiș), dosarul a rămas, finalmente, după un meci de ping-pong între instituții, la parchetul din Lugoj, în sarcina procurorului Monica Pop, pentru „competentă soluționare”…

În 8 decembrie 2017, doamna Pop a rezolvat cazul: cauza se clasează, pentru că fapta nu există! Nu reluăm pasajele din motivarea halucinantă a procurorului, extragem esența: doamna Pop scrie cu mânuța ei în ordonanța de clasare că expertiza contabilă depusă la dosar spune că omul arătat cu degetul de localnici, Petru Crivineanțu, nu a folosit banii primiți de la APIA în interes propriu, ci în interesul asociației.

„Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că suspectul Crivineanțu Petru, în calitate de președinte al Asociației Agricole Comunitatea Urbarialiștilor din Jdioara, a solicitat și primit subvenții de la APIA Timiș în interesul asociației, care are caracter non profit și scopul acesteia este ajutorarea persoanelor nevoiașe și dezvoltarea comunității.

Suma de 237.797,29 lei primită drept subvenție a rezultat că a fost folosită strict în interesul asociației, în cauză fiind efectuată și o expertiză contabilă pentru verificarea destinației sumelor cheltuite. Toate cheltuielile efectuate au fost justificate cu documente legale și s-au dovedit a fi efectuate în interesul asociației și nu au fost însușite, folosite sau traficate de către suspect”, abera procurorul Monica Pop în ordonanța de clasare.

Adică, vezi Doamne, suflet caritabil, nea Petrică a luat sutele de mii de lei de la APIA și le-a cumpărat alimente săracilor din sat… Doamna procuror a dat dovadă de un tupeu maxim când a scris așa ceva în ordonanță, nu de alta, dar un exemplar al expertizei contabile se află și în posesia petenților, care, evident, ni l-au pus la dispoziție. Și, astfel, minciuna crasă iese instantaneu la iveală: expertiza contabilă susține exact contrariul celor afirmate de procuror!

Nu a fost prima oară când doamna Pop a scos basma curată niște suspecți apropiați ai familiei Crivineanțu, doar că, de data asta, a comis-o într-un asemenea hal, încât până și superiorul ei ierarhic, prim-procurorul Dan Cristian Tătar, șeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, a fost nevoit să ia atitudine. Cu atât mai mult, cu cât gunoiul nu mai putea fi băgat sub preș, din moment ce „Renașterea bănățeană” a dat în vileag mistificarea grosolană comisă în acest dosar

Astfel, la exact o săptămână de la publicarea articolului nostru, în 17 ianuarie 2018, prim-procurorul Tătar semnează o ordonanță în care, după ce trece în revistă tot ce ar fi trebuit să facă și nu a făcut procurorul de caz, precizează:

„Față de cele menționate mai sus, constat că în cauză organele de cercetare penală nu au întreprins toate eforturile cuvenite în vederea soluționării juste a cauzei, chiar în condițiile în care probele administrate dovedesc fără putință de tăgadă că în cauză au fost încălcate acte normative prin care a fost prejudiciată Asociația Comunitatea Urbarialiștilor din Jdioara, jud. Timiș”.

În final, șeful Parchetului Lugoj dispune: „admiterea plângerii (e vorba de plângerea petenților din Jdioara împotriva ordonanței de clasare date de procurorul de caz Monica Pop – n.r.), infirmarea soluției emise în dosarul 382/P/2017, redeschiderea și reluarea urmăririi penale conform celor dispuse, atât cu privire la numitul Crivineanțu Petru, cât și cu privire la persoana sau persoanele care au beneficiat nelegal de banii primiți cu titlu de subvenție de către Asociația Comunitatea Urbarialiștilor din Jdioara, provenind de la APIA Timiș”. Cu alte cuvinte, doamna Pop este trimisă să-și facă meseria, chestie pe care trebuia să o execute din prima, nu obligată de șef.

Din cele expuse de prim-procurorul Tătar în ordonanța sa, reiese că doamna Monica Pop n-a întreprins nici măcar acțiuni ce țin de ABC-ul meseriei. Ne și imaginăm un dialog de genul între „anchetator” și suspect: „Dom’le, ai șutit banii ăia?”, „Nu, doamnă, i-am donat săracilor”… Și gata ancheta. „Case closed”, vorba inegalabilului (fost) comisar nemțean Șoric…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Un procuror timișean a fost pus să redeschidă urmărirea penală într-un caz închis în mod suspect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *